O furtună solară uriașă va lovi Pământul în această seară! La ce consecințe ne putem aștepta

25 septembrie 2024 15:39   Internațional

Activitatea solară intensă din ultima perioadă urmează să provoace probleme pentru Pământ, chiar în cursul zilei de astăzi. O furtună solară va lovi planeta noastră în mai puțin de o oră, iar specialiștii spun că urmează să ne confruntăm și cu o furtună geomagnetică.

Nu peste foarte mult timp, în jurul orei 19:00, ora României, planeta noastră urmează să fie lovită de o furtună solară extrem de puternică, potrivit informațiilor de la adevarul.ro. Încă din cursul zilei de duminică, un val uriaș de plasmă și particula a fost lansat de către Soare, după ce o pată solară a erupt spontan.

Această erupție a fost cea care a provocat norul de plasmă, cunoscut în termeni științifici drept ejecție de masă coronală (CME). Iar acest nor nu numai că se îndreaptă către Pământ, dar urmează să ajungă în mai puțin de o oră.

Furtuna solară va lovi Pământul în jurul orei 19:00

Inițial, specialiștii au crezut că planeta noastră nu va fi afectată de furtuna solară. Acum, știm precis că aceasta nu doar că se îndreaptă spre Pământ, dar se pare că echinocțiul de toamnă expune și mai mult din Pământ în fața pericolului.

Experții se așteaptă că odată ce planeta va fi lovită, impactul va avea ca efect apariția unei furtuni geomagnetice minore, de nivel G1. Acesta este cel mai slab nivel al furtunilor geomagnetice, potrivit experților.

Ce efecte poate avea furtuna geomagnetică

Rețelele electrice se pot confrunta cu anumite dificultăți în orele următoare, din cauza furtunii geomagnetice. De asemenea, mai există riscul ca operațiunile sateliților să fie ușor afectate, iar în unele zone de pe Pământ, este posibil ca rutele păsărilor migratoare să fie puțin perturbate.

Un alt posibil efect al furtunii geomagnetice, de această dată ceva mai plăcut pentru oameni, este apariția aurorei boreale la latitudini mai joase decât ar fi normal. Cele mai afectate zone ar urma să fie părțile nordice ale Europei, cât și Statele Unite ale Americii. Locuitorii acestor zone ar putea admira aurora boreală, în orele următoare.

Mai multe