O româncă s-a îmbogățit de pe urma unui preparat iubit de toată lumea. Ieșeanca a ajuns una dintre cele mai căutate bucătărese din Anglia „Mulți m-au luat în râs, dar eu nu i-am luat în seamă”

27 august 2024 8:21   Internațional
Ultima actualizare:

În urmă cu patru ani, Oana Smeu s-a mutat în Marea Britanie împreună cu soțul și cei patru copii. Dorind să contribuie la bugetul familiei, și-a transformat pasiunea înte-o afacere inedită. A început prin a găti într-o bucătărie de câțiva metri pătrați rețete tradiționale românești, în principal, sarmale, iar cu timpul, a ajuns una dintre cele mai căutate bucătărese din Anglia.

Oana Smeu este una dintre cele mai căutate bucătărese din Anglia! Povestea ei începe în urmă cu patru ani, când a decis să se mute în Marea Britanie împreună cu soțul și cei patru copii. Din dorința de a-și ajuta soțul și de a contribui la bugetul familiei, românca a început să gătească într-o bucătărie de câțiva metri pătrați rețete tradiționale românești, în special sarmale, rețetă pe care a învățat-o de la bunica sa.

Ne-am mutat în Anglia, în 2020. Aveam un copil mic, de trei luni, indemnizația era mai mică decât în România și, atunci, se simțea lipsa salariului meu.

Așa m-am apucat să fac sarmale. Aici nu aveam de unde mânca ceva tradițional la restaurant, dar ne era poftă de ciorbă rădăuțeană, de ciorbă cu perișoare și așa am zis să mă apuc de gătit. Când am făcut botezul mezinei, Maria, am văzut întâmplător, pe internet, fotografii cu platouri cu mâncare tradițională și atunci am decis să organizăm noi întregul botez.

Așa am făcut singură, în bucătărie, platouri, le-am așezat frumos, am făcut sarmale, friptură. Nu eram sigură că invitații vor fi deschiși la mâncarea mea tradițională, dar au rămas impresionați. Apoi, câteva luni mai târziu, mi-a venit ideea să postez fotografii pe grupurile de români, din Anglia, că fac sarmale. Prețul era de o liră pentru o singură sarmală.

„M-am trezit că îmi vin oameni acasă, să-mi cumpere sarmalele”

Mulți m-au luat în râs, dar eu nu i-am luat în seamă. Două zile mai târziu, m-am trezit că îmi vin oameni acasă, să-mi cumpere sarmalele, și am făcut 1.600 de lire doar în acele două zile. Aceia au fost primii mei bani făcuți din sarmale”, a declarat Oana Smeu, administrator „Romanian goodies by Oana”, potrivit bzi.ro.

De asemenea, oamenii au început să o cheme pentru a găti la diverse evenimente, precum nunți și botezuri, unde românca pregătește adevărate meniuri, de la aperitive, ciorbă, sarmale și chiar friptură.

Un om s-a îndrăgostit, la un moment dat, de sarmalele mele și venea regulat, la câteva săptămâni, să-mi cumpere mâncarea. Cerea mereu câte 500 – 600 de sarmale. De multe ori, se aduna cu prietenii și îmi cerea să le gătesc salată boeuf, ciorbă, friptură și chiftele. Și cumpărau în cantități mari. Eu deja mă obișnuisem să gătesc, dar găteam așa pentru cunoștințele mele, pentru oamenii care s-au îndrăgostit de gustul pe care îl dădeam mâncării. Apoi, un prieten m-a recomandat la o cunoștință de a sa pentru a-i găti la nuntă. Atunci am luat-o ca pe o provocare și am acceptat.

Ei, după acest eveniment care a ieșit impecabil am luat decizia să mă implic tot mai mult în astfel de situații. Și așa, am ajuns să gătesc singură, în bucătăria mea din Anglia, preparate tradiționale românești”, a adăugat Oana Smeu.

Mai multe