OMS va declara unul dintre cei mai folosiți îndulcitori drept cancerigen

29 iunie 2023 9:03   Internațional
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai obișnuiți îndulcitori artificiali din lume urmează să fie declarat un posibil cancerigen, luna viitoare, de către un important organism de sănătate la nivel mondial, OMS. Aspartamul, folosit într-o gamă largă de produse alimentare și băuturi dietetice, precum Coca-Cola, va fi listat în iulie ca „posibil cancerigen pentru oameni” pentru prima dată de către Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC). 

Se analizează dacă aspartameul este un potențial pericol

În acest moment, conform Reuters, are loc o analiză ce are scopul de a evalua dacă aspartamul este un potențial pericol sau nu, pe baza tuturor dovezilor științifice. 

Începând cu anul 1981, comitetul OMS care se ocupă de studierea aditivilor a declarat că aspartamul este sigur pentru consumul uman dacă acest lucru se face în anumite limite de siguranță. 

Despre Aspartam

Aspartamul este unul dintre cei mai populari indulcitori nenutritivi (NNS) disponibili pe piata. De fapt, sunt șanse mari ca tu sau cineva pe care îl cunoști să fi consumat o băutură care conține aspartam în ultimele 24 de ore.

Un studiu din 2017 a constatat că într-un eșantion de aproape 17.000 de americani, aproximativ 25% dintre copii și aproximativ 41% dintre adulți au declarat că au mâncat sau au băut un aliment sau băutură care conține NNS, inclusiv, dar fără a se limita la, aspartam.

Deși aspartamul rămâne popular, s-a confruntat și cu controverse în ultimii ani. Mulți oponenți au susținut că consumul de aspartam are efecte secundare adverse. Există, de asemenea, afirmații negative despre efectele secundare pe termen lung ale ingerării aspartamului.

Ce arată aspartamul?

Acesta este utilizat pe scară largă în produsele ambalate - în special cele etichetate ca:

- cură de slăbire,
- fără zahăr,
- fără sau cu puține calorii
- zahăr scăzut sau zero

Aspartamul este o pudră inodoră care este albă și este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul. Aceasta înseamnă că este necesară o cantitate foarte mică pentru a da alimentelor și băuturilor o aromă dulce.

Ingredientele aspartamului includ acid aspartic și fenilalanină. Ambii sunt aminoacizi care se găsesc în mod natural – cunoscuți și ca „blocii de construcție” a proteinelor. Acidul aspartic este produs în mod natural de corpul dumneavoastră, iar fenilalanina este un aminoacid esențial pe care îl obțineți din alimente.

Cum se descompune aspartamul în organism?

Când corpul tău procesează aspartamul, o parte din acesta este descompusă în metanol. Consumul de fructe, suc de fructe, băuturi fermentate și unele legume, de asemenea, conțin sau determină producția de metanol.

Un studiu din 2015 sugerează că aspartamul a fost cea mai mare sursă de metanol din dieta americană. Metanolul este toxic în cantități mari, dar cantități mai mici pot fi, de asemenea, îngrijorătoare atunci când sunt combinate cu metanol liber din cauza absorbției îmbunătățite.

Metanolul liber este prezent în unele alimente și este, de asemenea, creat atunci când aspartamul este încălzit. Metanolul gratuit consumat în mod regulat poate fi o problemă, deoarece descompune în formaldehidă, un cunoscut cancerigen și neurotoxină, în organism.

Mai multe