Cum ştii că eşti infectat cu Omicron. Primul simptom la care să fii atent
13 cazuri de Omicron au fost deja confirmate în România, iar ameninţarea noii variante pluteşte deasupra ţării noastre. Pe zi ce trece, alte ţări înregistrează numere record de cazuri, iar majoritatea infectărilor este provocată de Omicron. Varianta are şi alte simptome faţă de alte mutaţii,iar primul este cel mai important.
Conform ultimelor date de la Centrul pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor (CDC), din Statele Unite, 89% dintre cazurile infectate cu Omicron au acelaşi simptom iniţial: gât uscat şi care te mănâncă, conform mirror.co.uk. Alte simptome includ oboseală, congestie nasală sau un nas care curge.
Care sunt principalele simptome de Covid
Cele mai comune simptome de Covid sunt febra mare, o tuse continua şi pierderea mirosului şi/sau a gustului. Totuşi, în cazul Omicron, lucrurile diferă.
Doctorul sud-african Angelique Coetzee, care a descoperit noua variant, a dezvăluit că unii pacienţi, mai ales cei nevaccinaţi, au simptome intense, precum dureri de cap sau dureri musculare.
Omicron, rezistentă la toate tipurile de vaccin
Totuşi, Omicron dă o boală uşoară, în general, în ciuda faptului că este foarte transmisibilă şi există temeri că poate evita cu uşurinţă vaccinurile existente pe piaţă.
Un studio recent a arătat că Omicron este rezistentă la toate tipurile de vaccin, dar şi la tratamentul cu anticorpi monoclonali, care se folosește în spitale pentru tratarea celor infectați
“Toate serurile de la vaccinaţi, indiferent de varianta de vaccin primită au prezentat reduceri dramatice ale capacităţii de neutralizare a Omicron. În al doilea rând, evaluarea unui panel de 19 anticorpi monoclonali a relevat că eficacitatea acestora este fie abolită, fie puternic redusă.
Sunt incluşi în această categorie inclusiv anticorpii monoclonali comerciali aprobaţi pentru utilizarea în pacienţi. În al treilea rând, specialiştii de la Columbia au identificat patru noi mutaţii în domeniul spike al SARS-CoV-2 Omicron care sunt implicate în aceste rezistente dramatice”, a scris virusologul Cristian Apetrei, pe pagina personală de Facebook.
Cazurile cu Omicron au explodat în toată europa
Conform specialiştilor danezi, Omicron reprezintă deja 26,8% din cazurile noi zilnice în Danemarca. Cu o săptămână în urmă, procentul era doar de 4,9%. “Cu toţii vom fi infectaţi cu Omicron”, cred oamenii de ştiinţă.
Varianta este dominantă deja în Londra, iar Centrul de Control al Boli din Europa susţine că va deveni principila varianta în întreg continentul în ianuarie sau februarie. Statele Unite al Americii se pregătesc şi ele de un val imens de spitalizări.
În România, doctorul Octavian Jurma a declarat că ”Omicron va fi dominantă în România înainte de finalul anului 2021 şi debutul valului Omicron poate avea loc mai repede decât anticipam. Nu exista nimic care sa oprească acest debut în România".