Revoluție în Kazahstan. Rusia a trimis trupe armate

6 ianuarie 2022 12:29   Internațional
Ultima actualizare:

Trupe rusești au ajuns joi (6 ianuarie) în Kazahstan, pentru a ajuta guvernul local. Contingentul de forțe ajunge în țara din Asia Central după ce poliția susține că zeci de protestatari au fost uciși și peste o mie răniți.

Rusia riscă multe trimitând trupele, pentru că cetățenii din Kazahstan cer schimbarea regimul susținut de Kremlin, dar nu au dat încă dovadă de sentimente anti-rusești. De asemenea, revoluția din Kazahstan este un test pentru Rusia, care se mândrește că are control asupra Ucrainei, Belarusului, Asiei Centrale și a altor state din regiunea Caucaz, conform washingtonpost.com.

„O forţă comună de menţinere a păcii a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) a fost trimisă în Kazahstan pentru o perioadă limitată, în scopul stabilizării şi al normalizării situaţiei”, a anunțat această alianţă militară într-un comunicat difuzat pe Telegram de către purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, notează adevarul.ro.

Președintele kazah a cerut ajutorul Rusiei

Decizia Rusiei de a trimite trupe vine după ce preşedintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev, a cerut miercuri ajutorul guvernului de la Kremlin şi al aliaţilor săi pentru a reprima revoltele care afectează ţara sa şi care sunt opera, în opinia sa, a „teroriştilor” antrenaţi în străinătate.

Astăzi le-am cerut şefilor de stat ai Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) să ajute Kazahstanul să învingă ameninţarea teroristă”, a declarat preşedintele kazah la televiziunea de stat, conform Agerpres.

Organizaţa Tratatului de Securitate Colectivă este formată din Rusia și alte cinci state din zonă, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan, iar bazele ei au fost puse după căderea URSS. Este prima oară când OTSC se implică într-un conflict, pentru a menține pacea.

Ce spun SUA și ONU despre revoluția din Kazahstan

Guvernul american a îndemnat autorităţile din Kazahstan să dea dovadă de "reţinere" şi doreşte ca manifestaţiile să se desfăşoare acolo "în mod paşnic", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki. Ea a criticat, de asemenea, "afirmaţiile nebuneşti" ale Rusiei cu privire la presupusa responsabilitate a Statelor Unite în revoltele din Kazahstan. "Acest lucru este absolut fals" şi "face parte din strategia rusă de dezinformare", a insistat Jen Psaki.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a condamnat actele de vandalism, dar a criticat şi întreruperea internetului de către guvern.

"Solicităm tuturor kazahilor să respecte şi să apere instituţiile constituţionale, drepturile omului şi libertatea presei, inclusiv prin restabilirea accesului la internet", a declarat Ned Price într-un comunicat. "Îndemnăm toate părţile implicate să găsească o rezolvare paşnică a stării de urgenţă", a adăugat el.

ONU urmăreşte situaţia "cu îngrijorare", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al secretarului general, Stéphane Dujarric, în briefingul cotidian de presă.

De la ce a pornit revoluția din Kazahstan

Revoluția din Kazahstan a fost declanșată de scumpirea gazului lichefiat, de la 0,14, la 0,28 de dolari.

Mai multe regiuni ale țării depind de gazul lichefiat (GNL), acesta fiind principala sursă de carburant pentru maşini şi orice creştere a preţului său atrage după sine creşterea preţurilor alimentare. Costurile vieții de zi cu zi în această țară erau deja în creştere de la începutul pandemiei de coronavirus.

Mai multe