#Război Ucraina-Rusia

Rusia, cea mai sancţionată ţară din lume. Cum resimte populaţia ţării măsurile luate de Vest

10 martie 2022 1:00   Internațional

La 24 februarie 2022, trupele ruseşti aflate la graniţa cu Ucraina au început bombardamentele şi au pătruns pe teritoriul ţării vecine. SUA, UE şi alte ţări au luat măsuri fără precedent împotriva Federaţiei Ruse, iar sute de companii internaţionale au părăsit ţara în semn de protest.

În cea de a 14-a zi de război, populaţia de 144 de milioane de oameni a Rusiei resimte acut consecinţele invaziei din Ucraina. Rubla s-a depreciat considerabil, ajungând la următorul raport faţă de dolar 1$ = 136 ruble, în condiţiile în care înainte de invazie paritatea era de 1$ = 75 ruble.

Rezervele de valută ale Băncii Centrale din Rusia au fost îngheţate în urmă cu o săptămână şi tot atunci băncile ruseşti au fost eliminate din sistemul de tranzacţii financiare internaţionale SWIFT.

Samsung şi Apple au sistat livrările de echipamente high-tech în Rusia şi au închis punctele de vânzare şi service. Microsoft, Meta, Alphabet şi Google au luat atitudine împotriva cenzurii impuse de Kremlin pe plan intern. Coca Cola şi Pepsi s-au retras ieri ca măsură de protest împotriva Rusiei.

Importurile de energie din Rusia, sistate sau limitate

SUA au anunţat mircuri că sistează complet importurile de petrol şi de materii prime din Rusia, urmând să acopere deficitul energetic din resurse proprii. UE a anunţat luni că va reduce până în 2023 importurile de gaz şi petrol din Rusia cu 66%, iar Marea Britanie a anunţat că până la finele anului va înceta să mai importe gaz şi petrol ruseşti.

Sportivii ruşi au fost eliminaţi din competiţiile internaţionale după ce FIFA şi Comitetul Olimpic Internaţional au fost ameninţate de sportivii celorlalte ţări că vor boicota întrecerile dacă Rusia participă fie şi sub un steag neutru.

Rusia numeşte sancţiunile "o declaraţie de război"

Rusia a reacţionat marţi, 8 martie, la aceste sancţiuni catalogate de Kremlin ca ”un fel de declaraţie de război” anunţând prin vocea vicepremierului Aleksander Novak că va impune ”embargou asupra tranzitului prin conducta Nord Stream 1”.

Chiar dacă încă nu va face acest pas, Rusia a atras atenţia că preţul petrolului ar putea depăşi 300 $ barilul (n.r. zilele trecute era de sunt 130$/baril) dacă SUA şi aliaţii interzic exportul petrolului rusesc. Nord Stream 1 asigură 60 de miliarde de metri cubi de gaz pe an livraţi în special către Germania.

China cere aplanarea conflictului

China a avertizat că întreaga planetă are de suferit din cauza măsurilor adoptate şi s-a oferit să medieze aplanarea conflictului, nu înainte ca preşedintele Xi Jinping să avertizeze NATO că ”împinge lucrurile către limită”.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Mai multe