„Suntem prinși în cursă”. NASA dezvăluie că o țară are obiective militare în spațiu și lansează un avertisment

18 aprilie 2024 6:38   Internațional
Ultima actualizare:

Şeful agenţiei spaţiale americane NASA, Bill Nelson a avertizat că China își va consolida capacitățile spațiale prin utilizarea programelor civile pentru a masca obiectivele militare, avertizând că Washingtonul trebuie să rămână vigilent. „Sunt foarte foarte discreți”, a spus șeful NASA, miercuri în Congres, relatează The Guardian.

China ascunde obiective militare în spaţiu

Şeful agenţiei spaţiale americane NASA, Bill Nelson, a dezvăluit miercuri în fața parlamentarilor de pe Capitol Hill că China foloseşte programe civile pentru a ascunde obiective militare în spaţiu.

„China a făcut progrese extraordinare, mai ales în ultimii 10 ani, dar sunt foarte, foarte secretoși”, a declarat Bill Nelson, administratorul NASA în comisia de buget a Camerei Reprezentanţilor, într-o intervenţie despre cererea de buget a agenţiei spaţiale americane pentru 2025.

„Credem că o mare parte din aşa-numitul lor program spaţial civil este un program militar. Şi cred că, de fapt, suntem într-o cursă", a adăugat el.

„OK, acesta este teritoriul nostru, rămâneți afară’”

Nelson a subliniat că este "de datoria noastră" să ajungem pe Lună. El a spus că SUA ar trebui să aterizeze din nou pe Lună înainte de a o face China, deoarece ambele națiuni urmăresc misiuni lunare. Dar și-a exprimat îngrijorarea că, în cazul în care Beijingul va sosi primul, ar putea spune: „OK, acesta este teritoriul nostru, rămâneți afară’”.

Nelson a spus anterior că SUA se află „într-o cursă spațială” cu China și a avertizat că în cele din urmă China ar putea pretinde că „deține” zona bogată în resurse a Lunii.

Prin programul Artemis, NASA vrea să trimită din nou oameni pe Lună după mai bine de 50 de ani. Misiunea de aselenizare Artemis 3 a fost amânată recent până în septembrie 2026.

Scopul pe termen lung al Artemis este de a stabili o bază lunară permanentă ca fundament pentru misiunile pe Marte.

Între timp, China urmăreşte un program spaţial ambiţios într-un efort de a ajunge rapid din urmă SUA şi Rusia.

La numai 20 de ani după ce China a devenit a treia naţiune care şi-a trimis proprii astronauţi în spaţiu, Beijingul operează acum o staţie spaţială modernă şi complet funcţională şi explorează Luna şi Marte. China a declarat că vrea să trimită oameni pe Lună până în 2030.

Mai multe