Țara din Europa care va interzice zborurile pe timp de noapte. Care este scopul acestei măsuri

24 mai 2024 16:38   Internațional

Guvernul din Olanda a decis ca zborurile de noapte pe aeroportul Schiphol din Amesterdam să fie reduse. De asemenea, din 2025, conducerea olandeză va interzice cele mai zgomotoase curse de noapte. 

Pentru a reduce poluarea fonică, guvernul olandez a decis să suspende zborurile zgomotoase pe timp de noapte, începând cu anul 2025. Mark Harbers, ministrul Infrastructurii a transmis aceste informații printr-o scrisoare pe care a trimis-o la Parlament, potrivit Reuters. Măsura va limita traficul pe unul dintre cele mai aglomerate trasee aeriene din Europa. De asemenea, decizia a fost luată după ce în luna martie, un tribunal local a ordonat guvernului de la Haga să ia măsuri pentru a reduce poluarea fonică, produsă în special de zborurile zgomotoase de noapte.

Mark Harbers a menționat că numărul curselor de noapte vor scădea de la 32.000 până la 27.000, în anul următor. Cele mai zgomotoase avioane, precum Boeing 747-400 vor fi interzise pe aeroportul Schiopol între orele 23:00 și 07:00. Mai mult, o parte din avioane vor fi înlocuite cu aparate mai puțin sonore.

Aeroportul Schiphol din Olanda s-ar putea închide pe timp de noapte

Minstrul Infrastructurii a mai precizat că guvernul olandez are în vedere închiderea parțială sau totală a aeroportului Schiphol pe timp de noapte, începând din 2026.

Pe de altă parte, aeroportul din Olanda a stabilit să crească costurile pentru companiile aeriene care utilizează avioane zgomotoase, în ideea de a fi înlocuite cu avioane mai silențioase.

Anul trecut, în 2023, conducerea olandeză a încercat să reducă numărul de zboruri,  cu sprijinul aeroportului Schiphol. Astfel, acestea au ajuns la 450.000, cu 10% sub nivelul înregistrat în anii anteriori, respectiv în 2019. În final, însă, guvernul de la Haga s-a plafonat în privința acestor modificări și a precizat că, liderii olandezi ar trebui să ia în calcul alte opțiuni, pentru a reduce poluarea fonică.  La sfârșitul anului 2023, reprezentanții aeroportului Schiphol anunțau că aerogara va avea capacități pentru 483.000 de zboruri în actualul an.

Mai multe