Țara unde nu se consumă alcool în luna decembrie! Cum a devenit popular conceptul de „Crăciun alb”

22 decembrie 2024 18:40   Internațional

Ne mai despart doar câteva zile de Crăciun, iar deja fiecare dintre noi ne gândim la produsele tradiționale pe care le vom pune pe masa de sărbători cu această ocazie. Însă, pe lângă sarmale și salată boeuf, nu trebuie să uităm că băuturile sunt la fel de importante. Nu și în această țară, unde nu se bea deloc în luna decembrie!

Cei mai mulți dintre noi vom bea un pahar alături de rude și prieteni, de sărbători. Fie că este vorba despre vin obișnuit, fiert, sau o băutură mai tare, este greu să ne imaginăm masa de Crăciun fără o băutură bună. Însă, într-o țară anume din Europa, lucrurile stau exact invers! Este vorba despre Suedia, care a decis să implementeze conceptul de „Crăciun alb”, sau „Decembrie uscat”.

În această țară, statul are monopol pe comercializarea alcoolului, iar vreme de decenii, autoritățile au încercat să convingă populația să bea cât mai puțin. Astăzi, în timp ce în mai toată lumea consumul de alcool crește în luna decembrie, în Suedia există „Vit Jul”, adică „Crăciun alb”. Practic, în această lună, nu se bea!

Țara europeană unde nu se bea în decembrie

Acest concept a crescut constat în popularitate în ultimii 15 ani, iar restricțiile impuse în această țară asupra alcoolului nu sunt deloc un fenomen nou. În Suedia, astfel de încercări au apărut încă din anii 1830, iar peste trei decenii, în 1860, a apărut și primul monopol al statului asupra comercializării de alcool.

În epoca modernă, comercializarea de alcool a fost sistematizată în Suedia în 1955, iar astfel de băuturi sunt vândute în țară numai în cele 400 de magazine Systembolaget. Iar cumpărătorii nu pot achiziționa bere rece, sau vin, nu au parte de oferte promoționale, iar în magazine nu există combine frigorifice.

Statul încearcă să descurajeze consumul de alcool

Iar suedezii se declară mulțumiți de aceste măsuri, care deja sunt tot mai populare și printre tinerii din țară. Aceștia preferă să renunțe cât mai mult la petreceri și alcool, pentru a-și proteja sănătatea.

Celelalte țări nordice, Islanda, Finlanda și Norvegia, au implementat, de asemenea, monopoluri pe comercializarea alcoolului. Iar între perioada de după Primul Război Mondial și 1970, un astfel de monopol de stat a existat și în Franța.

Mai multe