Tragedie în Harkiv, Ucraina! Ieri învățau la școală, azi salvează vieți pe câmpul de luptă
Imagini cu un grup de studenți adolescenți din Harkiv, localitate aflată la mai puțin de 40 km de granița cu Rusia, care învățau să acorde primul ajutor au emoționat planeta. Tinerii de 14 și până la 19 ani au participat la 23 februarie la exerciții de acordare a primului ajutor alături de pompieri, medici și asistente, informează publicația britanică Metro, în ediția electronică.
Elevii și studenții au învățat să salveze vieți
Imaginile cu pensionarii, femeile și chiar copiii care învățau să folosească AK-47 alături de soldații ucraineni au făcut înconjurul planetei. La 23 februarie, cu doar o zi înainte ca Vladimir Putin să ordone atacarea Ucrainei din toate direcțiile, copiii și studenți din Harkiv și-au întrerupt cursurile și au participat la un exercițiu în cadrul căruia au învățat să acorde primul ajutor în caz de necesitate.
Specialistul în apărare civilă Oleksandr Șevciuk a explicat pentru presa internațională, în ziua în care a fost efectuat antrenamentul: ”Am început de mai mult timp să îi învățăm pe copii cum să se apere, cum să se ferească și ce trebuie să facă în timpul unui atac. Doamne ferește, nu ne dorim ca acești micuți nevinovați să moară”.
Elevii și studenții salvează viețile civililor răniți în bombardament
Conform instrucțiunilor, copiii care ieri învățau să facă respirație gură la gură și masaj cardiac au început ziua de 24 februarie îmbrăcați în uniforme, cu veste anti-glonț și căști metalice pe cap. Unii dintre ei au ajuns alături de personalul sanitar al Crucii Roșii lângă clădirile dărâmate în bombardament, s-au strecurat printre fiarele contorsionate și au scos supraviețuitori de sub muntele uriaș de moloz.
Conform AFP, Harkiv arăta apocaliptic la orele prânzului după aproape șase ore de bombardament continuu. Puțin clădiri mai rămăseseră în picioare, iar pe străzi, mii de oameni cu diferite răni cereau ajutor de la paramedicii care nu mai făceau față solicitărilor.
Copiii speriați de război, dar cu speranță în suflete
Nazar, de 19 ani, unul dintre studenții care au participat la exercițiu desfășurat 23 februarie alături de Crucea Roșie a declarat: ”Este foarte bine că suntem învățați să ne protejăm în caz de dezastru și să ajutăm răniții, dacă putem. Având în vedere că războiul ne bate la ușă trebuie să recunoaștem că suntem extrem de speriați”, a spus copilul cu doar 12 ore înainte să de dezlănțuie iadul peste Harkiv.
Micuții au renunțat ieri la telefoanele mobile și la copilărie pentru că războiul frânge destine, curmă vieți și înlocuiește speranța cu frica de moarte.
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!