Ultimul dialog Putin – Erdogan. Care sunt solicitările Rusiei pentru a încheia războiul
Vladimir Putin a discutat telefonic, joi, cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi i-a spus care sunt solicitările precise ale Rusiei pentru un acord de pace cu Ucraina. La discuție a participat și Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al lui Erdogan. Acesta a dezvăluit ulterior pentru BBC lista condițiilor Rusiei, menționând că primele 4 nu ar fi greu de îndeplinit pentru Ucraina.
Principalele 4 solicitări ale lui Putin
1. Cea mai importantă cerință este neutralitatea Ucrainei, care ar trebui să renunțe la aderarea la NATO.
2. De asemenea, Ucraina ar trebui să treacă printr-un proces de dezarmare pentru ca Rusia să se asigure că nu este o ameninţare pentru ea.
3. O altă solicitare a Moscovei este ca Ucraina să ofere o „protecţie” a limbii ruse pe teritoriul ei.
4. Putin a discutat cu Erdogan şi despre ceea ce el numeşte „denazificare”.
„Solicitările preşedintelui Putin nu sunt atât de dure pe cât se temeau unii oameni şi abia par să merite toate violenţele, vărsările de sânge şi distrugerile pe care Rusia le-a vizitat asupra Ucrainei. Având în vedere controlul său greu asupra mass-mediei ruse, nu ar trebui să fie prea greu pentru el şi acoliţii săi să prezinte toate acestea ca pe o victorie majoră”, scriu jurnaliștii de la BBC, citați de Adevărul.
Negocierile privind teritoriul Ucrainei sunt mai sensibile
O altă categorie de solicitări expusă de Vladimir Putin în dialogul cu Erdogan e ceva mai greu de îndeplinit de către Ucraina, spune BBC. Chiar preşedintele Rusiei ar fi menționat că, pentru a discuta aceste cereri, va fi nevoie de o întâlnire directă cu preşedintele Zelenski. Ibrahim Kalin nu a detaliat aceste solicitări, rezumându-se la a aminti faptul că ele implică statul Dombas şi Crimeea. Se mai bănuiește că solicitările Rusiei vizează renunţarea de către Ucraina la anumite teritorii din est, un lucru greu de acceptat. O altă ipoteză lansată de jurnalişti este aceea că Rusia va cere Ucrainei să accepte în mod oficial faptul că Crimeea (anexată ilegal în 2014) aparţine Rusiei.
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.