Un adolescent, șeful unei mari grupări de hackeri? Părerea cercetătorilor în securitate cibernetică
Un cunoscut grup de hackeri ce a intrat în atenția publicului, a creat dificultăți cerctătorilor în securitate cibernerică.
Lapsus$, așa cum se numește gruparea, a stârnit curitozitatea celor din jur, după ce a lansat coduri sursă pe care pretindea că le-a furat de la Microsoft și Okta.
Pista pe care au cercetătorii au pornit, i-a condus către un adolescent de 16 ani, din Anglia. Acesta, considerat liderul grupării, locuiește lângă Oxford alături de familia sa, potrivit Bloomberg.com.
Cercetătorii au identificat șapte conturi asociate cu grupul de hacking, printre care unul al unui adolescent din Brazilia.
Cei care au preluat cazul consideră că mintea din spatele principalelor atacuri este chiar adolescentul din Anglia.
Dovezile au fost analizate de specialisti
Dovezile criminalistice din hackuri, precum și informațiile publice, pentru a determina dacă adolescentul a fost într-adevăr implicat, au fost analizate de către cercetători.
Informațiile adolescentului, postate online
Se pare că hackerii rivali au postat online detaliile adolescentului, inclusiv adresa lui și informații despre părinții săi.
Informațiile personale ale adolescentului nu au fost divulgate de Bloomberg și s-a menționat doar că el folosește pseudonimele „White” și „breachbase”. White este atât de priceput la hacking și atât de rapid în ceea ce face, încât cercetătorii credeau anterior că atacurile au fost automatizate.
Se consideră că grupul de hackeri ar fi motivați, pe lângă bani, și de notorietate, deoarece aceștia nu isi acoperă urmele.
Cum procedează hackerii
Microsoft a specificat în investigația asupra atacurilor Lapsus$, că grupul își anunță chiar hackurile pe rețelele de socializare și postează public apeluri pentru angajații care doresc să-și vândă datele de conectare ale companiei.
Hackerii s-ar alătura, de asemenea, și canalelor de comunicare ale țintelor, cum ar fi apelurile lor Zoom, pentru a batjocori oamenii care răspund la atacurile lor.
Pe cine vizează gruparea
Microsoft anunță că grupul început prin a viza organizații din Regatul Unit și America de Sud, dar că de atunci s-a extins pentru a viza entități din întreaga lume, inclusiv agenții guvernamentale, telecomunicații și companii din sectorul sănătății. Ambele companii au recunoscut atactul.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram