Un an de la primul transplant de față și ochi. Cum arată acum pacientul
Prima operaţie de transplant total de ochi şi parţial de faţă, efectuat în premieră de spitalul american NYU Langone, a împlinit un an, iar echipa care a participat la această intervenție revoluționară se declară uimită de rezultatul bun. Organul şi ţesuturile transplantate au supravieţuit fără respingere. Chiar dacă pacientul nu poate vedea cu ochiul transplantat, calitatea vieţii lui s-a îmbunătăţit semnificativ.
Premiera a avut loc în mai 2023 și au participat 140 de medici și asistente
Intervenția medicală revoluţionară realizată de chirurgii de la spitalul universitar New York Langone princare s-a efectuat primul transplant combinat de ochi şi faţă din lume a avut loc în luna mai 2023, arată News.ro.
Această procedură revoluţionară, prezentată în detaliu într-o lucrare publicată luni, în Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane, marchează un semnificativ pas înainte în domeniul chirurgiei reconstructive şi oferă o nouă speranţă pacienţilor cu leziuni faciale grave.
Echipa chirurgicală a inclus peste 140 de chirurgi, asistente medicale şi alţi profesionişti din domeniul sănătăţii de la spitalul NYU Langone.
Au fost utilizat tehnici de ultimă oră şi dispozitive chirurgicale personalizate pentru a depăşi provocările unei astfel de intervenţii, inclusiv elemente de ghidaj imprimate 3D şi conexiuni vasculare.
Astfel, medicii au reuşit să transplanteze întreaga parte stângă a feţei, inclusiv ochiul, într-o singură operaţie care a durat 21 de ore.
Un bărbat de 46 de ani a primit transplantul
Beneficiarul acestei intervenții în premieră este un bărbat în vârstă de 46 de ani care suferise o leziune catastrofală după ce s-a curentat la muncă.
El a primit nu numai o faţă nouă, ci şi un transplant complet de ochi stâng de la un singur donator.
Această abordare inovatoare a urmărit să trateze unul dintre cele mai dificile aspecte ale reconstrucţiei faciale: păstrarea ochiului afectat.
Unul dintre cele mai importante aspecte ale procedurii a fost menţinerea fluxului sanguin către ochiul transplantat.
Chirurgii au folosit o abordare nouă, conectând vasele de sânge din zona tâmplei la cele care alimentează ochiul.
Rezultatul, neașteptat de bun
Chirurgii s-au declarat uimiţi de recuperarea veteranului militar şi spun că transplantul este un succes, în ciuda faptului că bărbatul nu poate vedea cu ochiul stâng.
Ochiul transplantat a arătat semne de funcţionare în diverse teste, inclusiv răspunsuri la stimuli luminoşi, dar pacientul nu şi-a recăpătat vederea în noul ochi transplantat, până în acest moment, la un an de la operaţie.
„Mulţi experţi nici nu credeau că vom ajunge aici, dar am reuşit să transplantăm şi să menţinem un ochi fără respingere imună, spune Rodriguez într-un comunicat al spitalului american NYU Langone, publicat luni.
„Acum, următoarea provocare este să înţelegem cum să-i redăm vederea. Aştept cu nerăbdare să continui această cercetare în colaborare în mediul academic pentru a accelera aceste descoperiri cu instrumente unice şi cele mai bune terapii”, a mai precizat medicul chirurg.
Ce spune pacientul„ zero”
Bărbatul a declarat că „s-a simţit onorat să fie pacientul zero”.
„Primul lucru pe care mi-l amintesc când m-am trezit din operaţie este că puteam mirosi, pentru că înainte de asta, nu aveam nas, iar asta însemna că nu puteam gusta nimic. Singurul mod în care puteam mânca era printr-un pai, pentru că gura îmi era blocată – nu puteam deschide sau închide gura”, a declarat la rândul său pacientul Aaron James.
Bărbatul, care şi-a pierdut şi braţul stâng în accident şi poartă acum o proteză, a declarat că, de la operaţie, a revenit „la statutul de om normal, făcând lucruri normale”, şi acum poate mânca şi pizza.