Un român, uimit că nemții nu își îngrijesc spațiile verzi: „La noi sunt tunse la milimetru”

25 septembrie 2024 13:10   Internațional

Jurnalistul Cătălin Striblea a povestit despre diferența uriașă a modului de administrare a spațiilor verzi, din Berlin, comparativ cu cele din București. Acesta a subliniat că, în comparație cu Berlinul, în București, spațiile verzi de pe bulevarde sunt îngrijite meticulos.

Comparația cu Berlin

Cătălin Striblea a subliniat că, spre deosebire de Berlin, în București, spațiile verzi de pe bulevarde sunt meticulos îngrijite, cu gazon tuns la milimetru și cu copaci și arbuști ornamentali bine întreținuți.

„Am remarcat un lucru la în scurta mea ședere la Berlin. Și vă cer o părere.Autoritățile locale de aici au altă gândire față de spațiile verzi dintre sensurile bulevardelor sau cele din fața blocurilor. Nu sunt cele mai îngrijite, mai ales în cartiere. Iarba este lăsată să crească, la fel buruienile sau diverse tufe. Nu a trecut o mașină de tuns prin unele spații de luni bune. Am trecut și printr-un parc mare. La fel. Dacă primarii de sector din București ar vedea așa ceva nu numai că s-ar sufoca de indignare, dar ar fi răstigniți.

La noi, spațiile de pe bulevarde sunt tunse la milimetru. Avem copaci noi, arbuști ornamentali, poate alții în fiecare an. Nu mai zic de gazonul care în mai toate sectoarele este ca în palmă, cel puțin la străzile mari. Și în țară știu parcuri care sunt făcute de primari într-un fel spectaculos. Nu știu care este situația la Berlin", a spus jurnalistul. 

"Cum credeți că e mai bine? 

„O fi lipsă de bani, nu e o preocupare sau poate nu e musai important să bagi milioane de euro în spații verzi, cum facem noi. Chiar aș fi curios cum gândește autoritatea locală. Voi cum credeți că e mai bine? Să ai spații verzi lăsate mai la liber sau să avem unele foarte frumoase, dar cu costurile aferente?”, se arată în postarea lui Striblea.

Ce a răspuns o româncă

Administrația din Berlin caută în permanență soluții prietenoase cu mediul, iar acum analizează modalitățile de implementare a conceptului “Rain water management”, soluții pentru depozitarea apei pluviale pentru a putea fi folosită în irigarea spațiilor verzi.

„Atenție! În Berlin nu există gazon, ci doar iarba naturală! În Berlin, peste 20% din suprafața orașului este formată din păduri și lacuri. Berlin este un oraș mare, cu un trafic liniștit. Traficul auto este eclipsat de numărul mare de bicicliști, iar berlinezii preferă transportul public sau cel alternativ, ambele fiind foarte dezvoltate, pentru că există o rețea uriașă (peste 3.000 de km) de piste de biciclete, iar despre cât de accesibil este transportul public, nici nu mai vorbim. În Berlin s-au găsit pârghiile pentru a-i cointeresa pe dezvoltatori să investească în “affordable house”.

Dacă în anul 2001, administrația Berlinului au fost nevoită să vândă din terenuri, acum sunt într-un proces invers de a recupera clădiri sau terenuri care fuseseră vândute în trecut.Este aplicat conceptul de “replacement in logic”, astfel încât dezvoltatorii trebuie să rezolve orice posibil impact al proiectului lor, fie cu bani, fie cu teren pe care să investească în “verde”mici chestiuni notate in urma unui schimb de exeperienta acolo. E o mare diferenta de abordare din perspectiva orasului intre cele doua administratii”, explică o româncă.

Mai multe