Român stabilit în Germania de peste 10 ani, totul despre viața nemților. Cum trăiește alături de familie: „Cu condiția să muncim neapărat”

Adrian Minda, un român stabilit în Frankfurt, Germania, de peste 10 ani, a vorbit într-o ediție specială a emisiunii „Departe de România” moderată de Gabriel Nuță-Stoica, despre viața sa de când a părăsit România, experiența sa de a trăi și munci în Germania, evidențiind cum această schimbare a influențat viața sa și a familiei sale în comparație cu viața de la noi din țară.

Viața în Germania prin ochii lui Adrian Minda / Foto: Captură video
Viața în Germania prin ochii lui Adrian Minda / Foto: Captură video

Adrian Minda a emigrat în Germania din cauza dificultăților financiare cu care s-a confruntat el și familia sa, mai ales că situația s-a agravat în momentul în care s-a născut cel de-al treilea copil. Când a ajuns în străinătate, a muncit în abator și lucra adesea până la 18 ore pe zi.

„Abia după ce s-a născut și al treilea copil, ne-am gândit serios să plecăm, din cauza problemelor financiare. Și mai mult sau mai puțin printr-o minciună, în care am zis că sunt măcelar, am ajuns în Germania într-un abator.

Aici am lucrat și câte 18 ore pe zi în primul an. La început și mai ales acum câțiva ani a fost mai greu, nu erau abatoarele controlate foarte bine de autorități. Aveau subcontracte cu firme din România, cum am mers eu de exemplu, adică eram angajat în România detașat în Germania. Și practic ei nu răspundeau de angajații firmelor din România.

Erau două firme unde lucram eu, una cu angajați din România și una cu angajați din Ungaria. Acum nu mai există așa ceva, au fost presiuni foarte mari din partea sindicatelor cred, știu doar că au intervenit legislativ și au interzis munca în industria alimentară a cetățenilor europeni, cum ar fi Ungaria, Serbia, România în fabricile respective, care au fost obligate să preia tot”, a povestit Adrian Minda, în emisiunea „Departe de România”.

„Informația înseamnă putere, dacă știi cui să îi ceri informațiile corecte”

De asemenea, deși salariile nu erau la nivelul Germaniei, cu toate că erau mai mari ca în România, Adrian consideră că cel mai important lucru sunt comunitățile din Frankfurt. Datorită acestui sprijin, familia sa a reușit să învețe limba germană și să se integreze mai bine în societatea germană.

„Salariul nu era la nivel de Germania, era undeva între. Îmi amintesc că primul meu salariu a fost în 2012 primit în mână, pe geamul mașinii, în parcare. Am ieșit de la muncă și mi-a întins omul un plic cu 1600 de euro. Iar eu plecasem din România unde aveam un salariu în jur de 300 de euro. Eu am venit inițial singur aici, familia a mai rămas patru ani în țară și a fost mai greu.

Având trei copii am avut familia protejată social de statul german, cu condiția să muncim neapărat. Însă nu știam deloc limba, așa că ei au zis ok, vă dăm minimul de care aveți nevoie să învățați. Și am făcut cursuri cam un an jumate până am ajuns la nivelul B2, iar acum soția poate munci ca asistentă în stomatologie, ceea ce a făcut și în România.

Toate astea s-au întâmplat pentru că locuim în zona Frankfurt, unde avem o comunitate foarte mare și ne ajutăm între noi. Și cum știi și tu informația înseamnă putere, dacă știi cui să îi ceri informațiile corecte, poți să o duci bine. Noi am fost îndrumați de către cineva și știam că familiile cu mulți copii au prioritate în Germania. Ca o paralelă cu România, pe vremea aia statul aici nu te ajuta deloc, aveam alocație cam 60 de lei pentru copil, iar în Germania primim în momentul de față aproximativ 250 de euro de copil”, a mai spus bărbatul.

Adrian Minda a plecat din România pentru un trai mai bun. Prin eforturi susținute și adaptare, a reușit să se integreze cu succes în societatea germană și să-și asigure un viitor mai prosper pentru copiii lui.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net