VIDEO. Imagini spectaculoase cu Vulcanul Etna și primul răsărit după erupție

13 noiembrie 2023 9:20   Internațional
Ultima actualizare:

Etna, cel mai mare vulcan activ din Europa, a erupt spectaculos luni noapte, coloana de lavă măsutând circa 4,5 kilometri. Vulcanul este monitorizat non-stop, iar imaginile surprinse au apărut pe rețelele sociale. Etna s-a trezit la viaţă în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă. A expulzat lavă în cantități mici fără să producă o ejecție majoră de cenușă deasupra insulei italiene din Marea Mediterană şi fără a fi raportate pagube. Luni, dimineața, imediat după erupție, italienii din Sicilia au avut parte de un răsăsit fantastic. 

O coloana de lavă de 4,5 kilometri 

Etna oferă adevărate spectacole când erupe. Luni noapte, lava care a țâșnit din crater a fost surprinsă de camerele care monitorizează non stop activitatea vulcanului. Și localnicii au așteptat spectacolul și au așteptat erupția, despre care, totuși, specialiștii spun că nu se așteptau să fie atât de curând.

Ultima erupție a avut loc în urmă cu aproximativ trei luni, iar semne de activitate observate pe 10 noiembrie au fost destul de timide.

Este activ craterul de Sud-Est din care iese o coloană eruptivă de aproximativ 4.500 de metri înălțime, iar cenușa de lavă se împrăștie peste mai multe orașe precum Milo și Zafferana Etnea. Situația este monitorizată de experții de la Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie. 

În orașele de la poalele zonei ionice se aud în mod constant vuiet moderate, scrie Catania Today. 

Cutremurul vulcanic marchează și o nouă creștere. Modelul de prognoză referitor la posibila dispersie a cenușii vulcanice, în cazul unui nou eveniment eruptiv, indică direcția de cădere est/sud-est. Activitatea în desfășurare în acest moment nu afectează operațiunile aeroportului Vincenzo Bellini din Catania.

Primul răsărit după erupție

Localnicii au surprins un răsărit deosebit, luni dimineața după erupția Vulcanului Etna, iar imaginile au devenit virale.  

Specialiștii se constată creșterea constantă a nivelurilor „tremurului” Etnei care semnalează dezvoltare a magmei incandescente în conductele interne ale vulcanului și care anunță, uneori, creșterea însoțită de explozii cauzate de emisia violentă de gaze, transmite publicația italiană TGCOM24.

Mai multe