#Război Ucraina-Rusia

Volodimir Zelenski, primit ca un superstar în Parlamentul Ucrainei

3 mai 2022 17:33   Internațional
Ultima actualizare:

A fost o zi specială, marți, 3 mai, în capitala Ucrainei. Premierul Marii Britanii s-a adresat Parlamentului Unicameral de la Kiev, dar, „vedeta” întâlnirii politice a fost președintele țării, Volodimir Zelenski.

Zelensi s-a prezentat în persoană, în fața parlamentarilor din Rada Supremă de la Kiev. Momentul a fost unul emoționant, preşedintele fiind primit ca un superstar, cu toți membrii Parlamentului în picioare, aplaudând și ovaționând.

Primul discurs în fața Parlamentului de când au invadat rușii

Pe durata acestor aproape zece săptămâni, m-am adresat Camerei Comunelor, Congresului SUA, Parlamentului European, Bundestagului, Knessetului și multor altor parlamentari și legislative din diferite țări. Dar nu m-am adresat aleșilor poporului din Ucraina”, a spus Zelenski în discursul de astăzi.

Citește și: Volodimir Zelenski, mesaj dintr-un buncăr: «Eu sunt ținta numărul 1. Familia mea, numărul 2»

Este prima întâlnire, față în față, între Zelenski și parlamentarii ucraineni, de la declanșarea invaziei militare rusești, pe 24 februarie 2022.

Și nu din lipsă de respect, am multă încredere în dvs. Sunteți aici. Și știți exact ce ni se întâmplă, ce se întâmplă în țara noastră. Suntem cu toții cetățeni ai acestei mari țări și știți exact ce aveți de făcut”, a mai spus Volodimir Zelenski.

Boris Johnson s-a adresat parlamentarilor ucraineni

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, s-a adresat parlamentarilor ucraineni, prin videoconferință, iar în sală au fost afişate bannere cu steagul Angliei și cu mesaje de mulțumire.

Johnson este primul lider occidental care s-a adresat parlamentului ucrainean de la declanșarea „operațiunii militare speciale” a regimului de la Kremlin, prim-ministrul britanic lăudând curajul Ucrainei în fața „legendei invincibilității lui Putin”.

Citește și: Condiţia pentru ca Putin să se întâlnească faţă în faţă cu Zelenski

Am un mesaj pentru voi, astăzi. Ucraina va câștiga, Ucraina va fi liberă”, a transmis Boris Johnson.

Zelenski a petrecut cele două luni de război într-un buncăr în Kiev

În cea mai mare parte a timpului, de la invazia rusească din februarie, președintele Volodimir Zelenski a locuit și a lucrat într-un buncăr secret, din Kiev. Acesta nu a părăsit capitala Ucrainei, nici atunci când rușii luaseră orașul cu asalt.

În urmă cu o lună, o echipă a celebrei emisiuni „60 Minutes”, din SUA a fost primită în ascunzătoarea lui Zelenski, unde i-a luat un interviu.

Întrebat cum s-a adaptat condițiilor austere din subteran, acesta a spus: „Am găsit o modalitate de a lucra. Nu avem altă cale”.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Mai multe