LIVE TEXT Volodimir Zelenski, pe coperta revistei Time. Cum arată o zi din viaţa lui

R─âzboiul dintre Rusia ╚Öi Ucraina continu─â pentru a 64-a zi consecutiv. Militarii ru╚Öi nu renun╚Ť─â la asaltul ultimei redute din Mariupol, uzina Azovstal, unde mai mul╚Ťi lupt─âtori ╚Öi civili ucraineni au g─âsit ad─âpost.

soldat ucraina razboi GettyImages 1239844436 jpg

UPDATE 22.00 Au fost auzite bombardamente la Kiev, ├«n timpul vizitei lui Antonio Guterres. 

ÔÇŁConsiliul de Securitate a e┼čuat s─â fac─â ceea ce era ├«n puterea sa pentru a ├«mpiedica ┼či a pune cap─ât acestui r─âzboiÔÇŁ, a declarat secretarul general al ONU, ├«n timpul unei conferin┼úe comune cu Volodimir Zelenski. 

UPDATE 20.35 Un cet─â┼úean britanic a fost omor├ót ├«n Ucraina, iar altul este dat disp─ârut. Ministerul de Externe britanic nu a dat detalii despre cei doi, dar conform presei din Regat, este vorba despre doi voluntari str─â├«ni. 

 "Putem confirma c─â un cet─â┼úean britanic a fost ucis ├«n Ucraina ┼či ne exprim─âm sus┼úinerea fa┼ú─â de familia sa. Am fost informa┼úi c─â un cet─â┼úean britanic a fost dat disp─ârutÔÇŁ, a precizat purt─âtorul de cuv├ónt al Ministerului. 

UPDATE 19.45 Joe Biden a cerut 33 de milioane de dolari Congresului, ce se vor duce c─âtre Ucraina. Pre┼čedintele american a subliniat c─â SUA ÔÇŁnu atac─âÔÇŁ Rusia, ci ÔÇŁajut─â Ucraina s─â se apere ├«mpotriva agresiunii ruseÔÇŁ.

Biden a mai spus că ameninţările lui Vladimir Putin cu privire la o folosirea armelor nucleare sunt iresponsabile.

ÔÇŁNimeni nu ar trebui s─â fac─â comentarii despre folosirea armelor nucleare sau posibilitatea de a recurge la ele. Acesta este un lucru iresponsabil. Asta arat─â sentimentul de disperare pe care-l resimte Rusia, confruntat─â cu mizerabilul s─âu e┼čec ├«n privin┼úa obectivelor ini┼úialeÔÇŁ, a spus Biden, ├«n fa┼úa Congresului american.

UPDATE 18.47 Volodimir Zelenski a ap─ârut pe coperta revistei Time. Jurnalistul Simon Schuster a petrecut dou─â s─âpt─âm├óni ├«n aprilie, ├«n biroul pre┼čedintelui ucrainean ┼či a scris articolul ÔÇ×├Än interiorul lumii lui ZelenskiÔÇŁ.

 ÔÇ×Solicitarea mea nu era doar s─â pun ├«ntreb─âri pre┼čedintelui. Am vrut s─â v─âd r─âzboiul a┼ča cum ├«l tr─âiau el ┼či echipa lui. Timp de dou─â s─âpt─âm├óni, ├«n aprilie, mi s-a permis s─â fac asta la re┼čedin┼úa Bankova, s─â le urm─âresc rutina ┼či merg prin birouri.

image
Coperta revistei Time

Cele mai rele nop┼úi sunt c├ónd st─â ├«ntins pe pat, sirenele de raid aerian ├«i url─â ├«n urechi ┼či telefonul ├«nc─â b├óz├óie ├«n jurul lui. Pe ecranul telefonului s─âu, fa┼úa lui arat─â ca o fantom─â ├«n ├«ntuneric, iar ochii ├«i scaneaz─â mesaje pe care nu le-a putut citi ├«n timpul zilei. Unele de la so┼úia ┼či copiii lui, multe de la consilieri, de la militari care ├«i cer iar ┼či iar mai multe arme pentru a sparge asediul rusesc

. ├Än propriul bunc─âr, pre┼čedintele are obiceiul de a-┼či revizui agenda zilnic, chiar ┼či atunci c├ónd ziua se termin─â. St─â treaz ┼či se g├ónde┼čte dac─â a omis ceva, dac─â a uitat pe cinevaÔÇŁ, a scris jurnalistul Time.

Zelenski a m─ârturisit c─â nu anxietatea ├«l ├«mpiedic─â s─â doarm─â, ci  con┼čtiin┼úa.

 ÔÇťAcela┼či g├ónd se ├«nv├órte constant ├«n capul lui. Mi-am permis s─â dorm, dar acum ceva se ├«nt├ómpl─â, undeva ├«n Ucraina ├«nc─â mai cad bombe. Civilii sunt ├«nc─â prin┼či ├«n subsoluri sau sub d─âr├óm─âturi. Ru┼čii ├«nc─â comit crime de r─âzboi, violuri ┼či torturi. Bombele lor distrug ora┼če ├«ntregi. Ora┼čul Mariupol ┼či ultimii s─âi ap─âr─âtori sub asediu. O b─ât─âlie critic─â a ├«nceput ├«n estÔÇť, au fost cuvintele lui Zelenski.

UPDATE 18.13 Podul feroviar care ducea spre Crimeea a fost distrus, l├óng─â Melitopol, ora┼č din regiunea Zaporojie. Anun┼úul a fost f─âcut de Serghei Bratciuk, reprezentant al Administra┼úiei Militare Regionale Odesa.

ÔÇ×Ast─âzi, pe la ora 8 diminea┼úa, podul de cale ferat─â din Akimoka, raionul Melitopol, a fost distrus. Prin acest pod, ru┼čii aprovizionau trupele din Ucraina cu arme ┼či combustibil din CrimeeaÔÇŁ, a spsu Bratciuk.

UPDATE 17.30 Joe Biden va cere noi fonduri pentru Ucraina, dar ┼či dreptul de la folosi activele confiscate de la oligarhii ru┼či pentru Ucraina, precum ┼či stabilirea a noi sanc┼úiuni.

UPDATE 17.00 Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut Rusiei s─â coopereze ├«n ancheta demarat─â de Curtea Penal─â Interna┼úional─â cu privire la crimele de r─âzboi din Ucraina, care ar fi fost comise de armat─â rus─â.  

ÔÇťAtunci c├ónd vedem acest loc oribil, eu v─âd c├ót de important este s─â avem o anchet─â complet─â ┼či s─â stabilim responsabilit─â┼úileÔÇŁ, a declarat Antonio Guterres.

Oficialul ONU a mers în vizită la Bucha, unde sute de civili au fost găsiţi morţi, după retragerea trupelor ruse. După, Guterres avea programată o întâlnire cu Volodimir Zelenski.

UPDATE 16.30 Un consilier al lui Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina are dreptul să lovească ţinte militare ruse. Mihailo Podoliak a mai spus că administraţia de la Kiev ar putea efectua atacuri pe teritoriul Rusiei.

ÔÇŁRusia a atacat Ucraina ┼či a ucis civili. Ucraina se va ap─âra prin toate mijloacele, inclusiv prin atacuri viz├ónd depozite ┼či baze ale asasinilor ru┼čiÔÇŁ, a spus Podoliak.

UPDATE 16.00 Autorit─â╚Ťile locale din Mariupol au avertizat c─â ora╚Öul este predispus la epidemii, av├ónd ├«n vedere condi╚Ťiile sanitare ├«ngrozitoare din mare parte a ora╚Öului ╚Öi faptul c─â mii de cadavre r─âm├ón neadunate.

Se estimeaz─â c─â aproximativ 100.000 de oameni locuiesc ├«nc─â ├«n ora╚Ö, ├«n ciuda s─âpt─âm├ónilor de lupte dezastruoase ╚Öi a absen╚Ťei unei aprovizion─âri centralizate cu ap─â.

Joi, consiliul municipal a declarat c─â exist─â riscul de holer─â, dizenterie ╚Öi Escherichia coli, o infec╚Ťie bacterian─â care poate provoca dureri severe de stomac, diaree cu s├ónge ╚Öi insuficien╚Ť─â renal─â.

UPDATE 15.00 Procurorul general al Ucrainei, Iryna Venediktova, a declarat c─â au fost identifica╚Ťi un num─âr de solda╚Ťi ru╚Öi presupusi implica╚Ťi ├«n ├«nc─âlc─âri ale drepturilor omului ├«n ora╚Öul Bucha .

├Äntr-o postare pe Facebook , Venediktova a spus c─â 10 solda╚Ťi au fost identifica╚Ťi ca fiind ÔÇ×implica╚Ťi ├«n torturarea unor civili pa╚ÖniciÔÇŁ, ├«n timpul ocup─ârii ora╚Öului.

Solda╚Ťii erau de diferite grade, a spus ea, numind patru solda╚Ťi, patru caporali ╚Öi doi sergen╚Ťi.

UPDATE 14.00 ╚śeful NATO a transmis c─â Alian╚Ťa ar ÔÇ×g─âsi aranjamenteÔÇŁ pentru a ajuta Finlanda ╚Öi Suedia ├«nainte ca acestea s─â devin─â membre cu drepturi depline.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, joi, c─â Finlanda ╚Öi Suedia ar putea solicita s─â se al─âture alian╚Ťei, iar ├«n acest caz ar putea ÔÇ×g─âsi aranjamenteÔÇŁ pentru a ajuta cele dou─â ╚Ť─âri ├«n perioada interimar─â, ├«nainte ca acestea s─â devin─â membre oficiale.

├Äntrebat la o conferin╚Ť─â de pres─â despre ce fel de garan╚Ťii ╚Öi ajutor pe care alian╚Ťa le-ar putea oferi ╚Ť─ârilor ├«nainte de a se al─âtura oficial, Stoltenberg a r─âspuns: ÔÇ×Realitatea este c─â Finlanda ╚Öi Suedia sunt deja aproape de NATO ╚Öi lucr─âm ├«mpreun─â, oper─âm ├«mpreun─â, exers─âm ├«mpreun─â.ÔÇŁ

UPDATE 12.00 Japonia a depus un protest la Moscova fa╚Ť─â de decizia sa de a expulza din Rusia opt diploma╚Ťi japonezi, a declarat, joi, secretarul ╚Öef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno.

Moscova a anunţat, miercuri, expulzarea prin represalii a diplomaţilor japonezi, care trebuie să părăsească ţara până pe 10 mai

UPDATE 09.00 ╚śeful ONU spune c─â ├«nt├ólnirea sa cu Putin a fost ÔÇ×foarte util─âÔÇŁ.

În întâlnirea sa cu președintele rus Vladimir Putin, secretarul general al ONU, António Guterres, a spus că mesajul său a rămas neschimbat de la începutul conflictului: invazia rusă este o încălcare a Cartei ONU și trebuie să se încheie cât mai repede.

Guterres, care se a╚Öteapt─â s─â se ├«nt├ólneasc─â joi cu pre╚Öedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a descris ├«nt├ólnirea sa cu liderul rus drept ÔÇ×foarte util─âÔÇŁ.

UPDATE 7.00 Un consilier al prim─âriei din Mariupol, Petro Andryushchenko, a transmis prin canalul s─âu Telegram c─â au avut loc lovituri aeriene asupra uzinei Azovstal, ├«n ciuda faptului c─â pre╚Öedintele Vladimir Putin a spus c─â nu mai este necesar─â intrarea ├«n for╚Ť─â ├«n acest complex, ╚Ťin├ónd cont de victoria declarat─â asupra ora╚Öului Mariupol.

ÔÇ×Atacurile aeriene asupra Azovstal nu s-au oprit. Nu exist─â o ├«ncetare a focului, ci ├«ncerc─âri ca uzina s─â fie asaltat─â, ├«n ciuda declara╚Ťiilor lui Putin", a scris Andryu╚Öcenko pe canalul s─âu de Telegram, preluat de Digi24.ro, preciz├ónd ╚Öi c─â luptele de strad─â continu─â ├«n jurul uzinei Azovstal.

Cronica r─âzboiului din Ucraina

R─âzboiul din Ucraina a ├«nceput pe data de 24 februarie, c├ónd Rusia a distrus pacea care a domnit peste Europa, ├«n ultimii 70 de ani, iar foarte mul╚Ťi dintre noi ne-am speriat pentru viitorul vie╚Ťii a╚Öa cum o ╚Ötim. La acea data, peste 100.000 de military ru╚Öi au fost mobiliza╚Ťi pentru a invada Ucraina. 

Pericolul unui atac nuclear a fost ridicat, pentru prima dat─â, pe data de 27 februarie, c├ónd Vladimir Putin le-a ordonat subordona╚Ťilor s─â preg─âteasc─â armele de distrugere ├«n mas─â pentru atac. Recent, s-a dovedit c─â infrastructura necesar─â pentru lansa o rachet─â nuclear─â nu este preg─âtit─â: silozurile nu sunt preg─âtite ╚Öi capetele nucleare nu sunt armate, potrivit serviciilor secrete Occidentale. 

Pentru prima dat─â, Occidentul a crezut c─â o posibil─â revolu╚Ťie s-ar putea s─â-l dea jos pe Vladimir Putin, pe data de 6 martie, dar activismul anti-r─âzboi din Rusia a fost ├«nlocuit, foarte repede, de represalii ╚Öi sus╚Ťinerea direct─â a crimelor lui Vladimir Putin prin prezen╚Ťa mult mai puternic─â a simbolului ÔÇ×ZÔÇŁ chiar ╚Öi ├«n r├óndul societ─â╚Ťii civile. 

Vladimir Putin a destabilizat ordinea mondial─â pe data de 22 martie, c├ónd politica nuclear─â a Rusiei a fost reiterat─â de c─âtre Kremlin, iar un atac nuclear este posibil doar dac─â existen╚Ťa Rusiei este ├«n pericol. 

Atacurile Federa╚Ťiei Ruse au avut ca punct mai multe puncte strategice ╚Öi psihologice: Atacarea Turnului TV din Kiev, dar multe dintre acestea au avut ├«n vedere cl─âdiri administrative sau locuri ├«n care civilii se ascundeau: ora╚Öul HarkovTeatrul din Mariupol sau chiar Maternitatea din Mariupol.

Dup─â mai multe runde de negocieri care nu au dus nic─âieri, prima retragere a trupelor Rusiei a adus ├«n vizorul lumii crimele f─âcute de c─âtre armata Federa╚Ťiei Ruse ├«n Bucea ╚Öi Irpin.

Cel mai recent eveniment a pus Alian╚Ťa Nord-Atlantic─â  ├«n stare de alert─â, un posibil atac chimic asupra ora╚Öului Mariupol. ├Än trecut, Joe Biden a declarat c─â Alian╚Ťa va r─âspunde ├«n cazul unui asemenea atac.

Click! a scris zilnic despre cele mai importante evenimente ce au avut loc ├«n conflictul dintre Rusia ╚Öi Ucraina ├«n timp real. Toate articolele ╚Öi informa╚Ťiile despre R─âzboiul din Ucraina le pute╚Ťi g─âsi AICI.

Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

carmen tanase jpeg
image png
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
image png
card ajutor jpg
12 linda evangelista main jpg jpeg
giani vladimir 25713800 jpeg
mircea solcanu2 png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
trans bhutan cnn
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
pustnic japonez profimedie (4) jpg
card ajutor jpg
canicula bucuresti puncte de ajutor  (3) JPG
iohannis erdogan 2 jpg