LIVE TEXT Volodimir Zelenski, pe coperta revistei Time. Cum arată o zi din viaţa lui

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Războiul dintre Rusia și Ucraina continuă pentru a 64-a zi consecutiv. Militarii ruși nu renunță la asaltul ultimei redute din Mariupol, uzina Azovstal, unde mai mulți luptători și civili ucraineni au găsit adăpost.

soldat ucraina razboi GettyImages 1239844436 jpg

UPDATE 22.00 Au fost auzite bombardamente la Kiev, în timpul vizitei lui Antonio Guterres. 

”Consiliul de Securitate a eşuat să facă ceea ce era în puterea sa pentru a împiedica şi a pune capăt acestui război”, a declarat secretarul general al ONU, în timpul unei conferinţe comune cu Volodimir Zelenski. 

UPDATE 20.35 Un cetăţean britanic a fost omorât în Ucraina, iar altul este dat dispărut. Ministerul de Externe britanic nu a dat detalii despre cei doi, dar conform presei din Regat, este vorba despre doi voluntari străîni. 

 "Putem confirma că un cetăţean britanic a fost ucis în Ucraina şi ne exprimăm susţinerea faţă de familia sa. Am fost informaţi că un cetăţean britanic a fost dat dispărut”, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului. 

UPDATE 19.45 Joe Biden a cerut 33 de milioane de dolari Congresului, ce se vor duce către Ucraina. Preşedintele american a subliniat că SUA ”nu atacă” Rusia, ci ”ajută Ucraina să se apere împotriva agresiunii ruse”.

Biden a mai spus că ameninţările lui Vladimir Putin cu privire la o folosirea armelor nucleare sunt iresponsabile.

”Nimeni nu ar trebui să facă comentarii despre folosirea armelor nucleare sau posibilitatea de a recurge la ele. Acesta este un lucru iresponsabil. Asta arată sentimentul de disperare pe care-l resimte Rusia, confruntată cu mizerabilul său eşec în privinţa obectivelor iniţiale”, a spus Biden, în faţa Congresului american.

UPDATE 18.47 Volodimir Zelenski a apărut pe coperta revistei Time. Jurnalistul Simon Schuster a petrecut două săptămâni în aprilie, în biroul preşedintelui ucrainean şi a scris articolul „În interiorul lumii lui Zelenski”.

 „Solicitarea mea nu era doar să pun întrebări preşedintelui. Am vrut să văd războiul aşa cum îl trăiau el şi echipa lui. Timp de două săptămâni, în aprilie, mi s-a permis să fac asta la reşedinţa Bankova, să le urmăresc rutina şi merg prin birouri.

Coperta revistei Time
Coperta revistei Time

Cele mai rele nopţi sunt când stă întins pe pat, sirenele de raid aerian îi urlă în urechi şi telefonul încă bâzâie în jurul lui. Pe ecranul telefonului său, faţa lui arată ca o fantomă în întuneric, iar ochii îi scanează mesaje pe care nu le-a putut citi în timpul zilei. Unele de la soţia şi copiii lui, multe de la consilieri, de la militari care îi cer iar şi iar mai multe arme pentru a sparge asediul rusesc

. În propriul buncăr, preşedintele are obiceiul de a-şi revizui agenda zilnic, chiar şi atunci când ziua se termină. Stă treaz şi se gândeşte dacă a omis ceva, dacă a uitat pe cineva”, a scris jurnalistul Time.

Zelenski a mărturisit că nu anxietatea îl împiedică să doarmă, ci  conştiinţa.

 “Acelaşi gând se învârte constant în capul lui. Mi-am permis să dorm, dar acum ceva se întâmplă, undeva în Ucraina încă mai cad bombe. Civilii sunt încă prinşi în subsoluri sau sub dărâmături. Ruşii încă comit crime de război, violuri şi torturi. Bombele lor distrug oraşe întregi. Oraşul Mariupol şi ultimii săi apărători sub asediu. O bătălie critică a început în est“, au fost cuvintele lui Zelenski.

UPDATE 18.13 Podul feroviar care ducea spre Crimeea a fost distrus, lângă Melitopol, oraş din regiunea Zaporojie. Anunţul a fost făcut de Serghei Bratciuk, reprezentant al Administraţiei Militare Regionale Odesa.

„Astăzi, pe la ora 8 dimineaţa, podul de cale ferată din Akimoka, raionul Melitopol, a fost distrus. Prin acest pod, ruşii aprovizionau trupele din Ucraina cu arme şi combustibil din Crimeea”, a spsu Bratciuk.

UPDATE 17.30 Joe Biden va cere noi fonduri pentru Ucraina, dar şi dreptul de la folosi activele confiscate de la oligarhii ruşi pentru Ucraina, precum şi stabilirea a noi sancţiuni.

UPDATE 17.00 Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut Rusiei să coopereze în ancheta demarată de Curtea Penală Internaţională cu privire la crimele de război din Ucraina, care ar fi fost comise de armată rusă.  

“Atunci când vedem acest loc oribil, eu văd cât de important este să avem o anchetă completă şi să stabilim responsabilităţile”, a declarat Antonio Guterres.

Oficialul ONU a mers în vizită la Bucha, unde sute de civili au fost găsiţi morţi, după retragerea trupelor ruse. După, Guterres avea programată o întâlnire cu Volodimir Zelenski.

UPDATE 16.30 Un consilier al lui Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina are dreptul să lovească ţinte militare ruse. Mihailo Podoliak a mai spus că administraţia de la Kiev ar putea efectua atacuri pe teritoriul Rusiei.

”Rusia a atacat Ucraina şi a ucis civili. Ucraina se va apăra prin toate mijloacele, inclusiv prin atacuri vizând depozite şi baze ale asasinilor ruşi”, a spus Podoliak.

UPDATE 16.00 Autoritățile locale din Mariupol au avertizat că orașul este predispus la epidemii, având în vedere condițiile sanitare îngrozitoare din mare parte a orașului și faptul că mii de cadavre rămân neadunate.

Se estimează că aproximativ 100.000 de oameni locuiesc încă în oraș, în ciuda săptămânilor de lupte dezastruoase și a absenței unei aprovizionări centralizate cu apă.

Joi, consiliul municipal a declarat că există riscul de holeră, dizenterie și Escherichia coli, o infecție bacteriană care poate provoca dureri severe de stomac, diaree cu sânge și insuficiență renală.

UPDATE 15.00 Procurorul general al Ucrainei, Iryna Venediktova, a declarat că au fost identificați un număr de soldați ruși presupusi implicați în încălcări ale drepturilor omului în orașul Bucha .

Într-o postare pe Facebook , Venediktova a spus că 10 soldați au fost identificați ca fiind „implicați în torturarea unor civili pașnici”, în timpul ocupării orașului.

Soldații erau de diferite grade, a spus ea, numind patru soldați, patru caporali și doi sergenți.

UPDATE 14.00 Șeful NATO a transmis că Alianța ar „găsi aranjamente” pentru a ajuta Finlanda și Suedia înainte ca acestea să devină membre cu drepturi depline.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, joi, că Finlanda și Suedia ar putea solicita să se alăture alianței, iar în acest caz ar putea „găsi aranjamente” pentru a ajuta cele două țări în perioada interimară, înainte ca acestea să devină membre oficiale.

Întrebat la o conferință de presă despre ce fel de garanții și ajutor pe care alianța le-ar putea oferi țărilor înainte de a se alătura oficial, Stoltenberg a răspuns: „Realitatea este că Finlanda și Suedia sunt deja aproape de NATO și lucrăm împreună, operăm împreună, exersăm împreună.”

UPDATE 12.00 Japonia a depus un protest la Moscova față de decizia sa de a expulza din Rusia opt diplomați japonezi, a declarat, joi, secretarul șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno.

Moscova a anunţat, miercuri, expulzarea prin represalii a diplomaţilor japonezi, care trebuie să părăsească ţara până pe 10 mai

UPDATE 09.00 Șeful ONU spune că întâlnirea sa cu Putin a fost „foarte utilă”.

În întâlnirea sa cu președintele rus Vladimir Putin, secretarul general al ONU, António Guterres, a spus că mesajul său a rămas neschimbat de la începutul conflictului: invazia rusă este o încălcare a Cartei ONU și trebuie să se încheie cât mai repede.

Guterres, care se așteaptă să se întâlnească joi cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a descris întâlnirea sa cu liderul rus drept „foarte utilă”.

UPDATE 7.00 Un consilier al primăriei din Mariupol, Petro Andryushchenko, a transmis prin canalul său Telegram că au avut loc lovituri aeriene asupra uzinei Azovstal, în ciuda faptului că președintele Vladimir Putin a spus că nu mai este necesară intrarea în forță în acest complex, ținând cont de victoria declarată asupra orașului Mariupol.

Atacurile aeriene asupra Azovstal nu s-au oprit. Nu există o încetare a focului, ci încercări ca uzina să fie asaltată, în ciuda declarațiilor lui Putin", a scris Andryușcenko pe canalul său de Telegram, preluat de Digi24.ro, precizând și că luptele de stradă continuă în jurul uzinei Azovstal.

Cronica războiului din Ucraina

Războiul din Ucraina a început pe data de 24 februarie, când Rusia a distrus pacea care a domnit peste Europa, în ultimii 70 de ani, iar foarte mulți dintre noi ne-am speriat pentru viitorul vieții așa cum o știm. La acea data, peste 100.000 de military ruși au fost mobilizați pentru a invada Ucraina. 

Pericolul unui atac nuclear a fost ridicat, pentru prima dată, pe data de 27 februarie, când Vladimir Putin le-a ordonat subordonaților să pregătească armele de distrugere în masă pentru atac. Recent, s-a dovedit că infrastructura necesară pentru lansa o rachetă nucleară nu este pregătită: silozurile nu sunt pregătite și capetele nucleare nu sunt armate, potrivit serviciilor secrete Occidentale. 

Pentru prima dată, Occidentul a crezut că o posibilă revoluție s-ar putea să-l dea jos pe Vladimir Putin, pe data de 6 martie, dar activismul anti-război din Rusia a fost înlocuit, foarte repede, de represalii și susținerea directă a crimelor lui Vladimir Putin prin prezența mult mai puternică a simbolului „Z” chiar și în rândul societății civile. 

Vladimir Putin a destabilizat ordinea mondială pe data de 22 martie, când politica nucleară a Rusiei a fost reiterată de către Kremlin, iar un atac nuclear este posibil doar dacă existența Rusiei este în pericol. 

Atacurile Federației Ruse au avut ca punct mai multe puncte strategice și psihologice: Atacarea Turnului TV din Kiev, dar multe dintre acestea au avut în vedere clădiri administrative sau locuri în care civilii se ascundeau: orașul HarkovTeatrul din Mariupol sau chiar Maternitatea din Mariupol.

După mai multe runde de negocieri care nu au dus nicăieri, prima retragere a trupelor Rusiei a adus în vizorul lumii crimele făcute de către armata Federației Ruse în Bucea și Irpin.

Cel mai recent eveniment a pus Alianța Nord-Atlantică  în stare de alertă, un posibil atac chimic asupra orașului Mariupol. În trecut, Joe Biden a declarat că Alianța va răspunde în cazul unui asemenea atac.

Click! a scris zilnic despre cele mai importante evenimente ce au avut loc în conflictul dintre Rusia și Ucraina în timp real. Toate articolele și informațiile despre Războiul din Ucraina le puteți găsi AICI.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
dureri de cap jpg
casa pacific palisades profimedia (1) jpg
test cancer prostata jpg
Alejandro Mayorkas intalnire cu ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru Foto Ambasada României in SUA jpg
casatorie shutterstock jpg
Partie de schi inFranța- Les Gets FOTO Shutterstock
moarte  sursa foto   Shutterstock jpg
crin antonescu inquam jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net