William Anders, care a participat la misiunea Apollo 8, cunoscut pentru fotografia Earthrise, a încetat din viață la 90 de ani

10 iunie 2024 17:34   Internațional

William Anders, unul dintre astronauții celebri care au participat la misiunea Apollo 8, cunoscut pentru realizarea cunoscutei fotografii „Earthrise” („Răsăritul Pământului” n.r), s-a stins din viață la 90 de ani,  după ce s-a prăbușit cu avionul în apropierea insulelor San Juan, Washington.

„Tatăl meu a murit într-un accident de avion în Insulele San Juan, în extremitatea nord-vestică a Statelor Unite”, a declarat unul dintre fii astronautului William Anders, Gregory Anders, pentru publicația CNN.

Vineri, 7 iunie 2024, autorităţile locale americane au anunţat că un avion s-a prăbușit în apropiere de una dintre insulele San Juan, care aparţin de statul Washington. O echipă de scafandri a recuperat apoi trupul fostului astronaut. O anchetă a fost deschisă pentru a stabili circumstanţele în care s-a produs accidentul.

William Anders avea 90 de ani și a fost unul dintre astronauții celebri care au participat la misiunea Apollo 8. De asemenea, este și cel care cel care a realizat cunoscuta fotografie a Pământului. Planeta a fost surprinsă în Ajunul Crăciunului din anul 1968 și poartă denumirea „Earthrise”.

Senatorul Arizonei, Mark Kelly, la rândul său astronaut al NASA în retragere, a transmis că William Anders a fost „o sursă de inspirație”.

„A fost o sursă de inspirație pentru mine și pentru generații de astronauți”

„Bill Anders ne-a schimbat pentru totdeauna perspectiva asupra planetei noastre și asupra noastră cu celebra sa fotografie Earthrise realizată în timpul misiunii Apollo 8. El a fost o sursă de inspirație pentru mine și pentru generații de astronauți și exploratori. Gândurile mele sunt alături de familia și prietenii săi", este mesajul publicat de Mark Kelly, pe platforma X (fostul Twitter).

Născut la 17 octombrie 1933, în Hong Kong, William Anders a urmat cursurile liceului Grossmont din comitatul San Diego, California. A obținut rangul de cercetaș pe viață, al doilea cel mai înalt rang în rândul cercetașilor, a absolvit Academia Navală a Statelor Unite și a fost pilot al Forțelor Aeriene.

A fost căsătorit cu Valerie Hoard, pe care o cunoscuse la Annapolis, la scurtă vreme după absolvire. În 1963, s-a alăturat NASA ca membru al celei de-a treia echipe de astronauți. De asemenea, tatăl său, Arthur „Tex” Anders, era locotenent de marină la bordul unei canoniere care patrula pe râul Yangtze.

Mai multe