La protestul profesorilor, vânzătorii ambulanți fac bani frumoși. Cât a ajuns să coste o vuvuzelă

30 mai 2023 14:33   Actualitate

Potenţialul miilor de profesori veniți în București a reprezentat o oportunitate excelentă pentru vânzătorii ambulanți, care au făcut la fața locului sume de bani frumoase.

Unul dintre cele mai cumpărate obiecte au fost vuvuzelele. Preţul pentru o bucată de instrument zgomotos folosit de protestarari este 20 de lei fără TVA şi fără chitanţă, iar doritorii nu sunt deloc puțini, scrie a3. 

Ce mesaje au transmis profesorii acompaniați de vuvuzele

Pe fundalul de vuvuzele au putut fi vizualizate pancarte cu mesaj pertinent şi creativ: „Vrem salarii decente”, „Visaţi şcoală ca afară şi noi avem burta goală”, „Nu cedăm, ghinion!”, „România, trezește-te, Fără educație moare orice nație", "Facem rotativa. Noi primim banii, voi vă cumpărați cărți! Fiecare cu ce-i lipsește”, „Cu Iohannis şi cu Ciucă, educaţia e pe ducă”, „degeaba ai votat cu un profesor dacă nu ai ascultat de unul la şcoală"...

Cum la protest au fost şi elevi, nu a lipsit îndemnul „Ciucă şi Ciolacu, hai cu noi să vă daţi Bacu!”.

Sindicatele din educație și reprezentații Guvernului nu au ajuns încă la o înțelegere

La ora transmiterii acestei știri, discuţiile dintre preşedintele Klaus Iohannis şi reprezentanţii angajaţilor din sistemul de învăţământ se încheiase. Liderii de sindicat anunţând că preşedintele Klaus Iohannis le-a promis protestatarilor că se oferă să gireze şi să garanteze un acord între guvernanţi şi sindicalişti, acord privind revendicările acestora.

„Oamenii sunt cei care decis astăzi şi mâine îi consultăm şi ei vor lua o decizie”, a anunţat liderul FSLI, Simion Hancescu. Miercuri, greva va continua. Unii dintre participanţii la protestul din Bucureşti au huiduit după ce liderii sindicali le-au prezentat rezultatele discuţiilor, strigând „Nu plecăm”.

- „I-am prezentat domnului preşedinte care sunt revendicările noastre. (...) Domnia sa a spus că emiterea unui act normativ, ordonanţă sau altceva, nu se poate, dar că se angajează, în cazul în care se va accepta un acord, îl va gira, va gira şi domnia sa acel acord”, a declarat Simion Hăncescu, la finalul negocierilor.

Întrebat cine ar trebuie să încheie, din partea autorităţilor, un astfel de acord, liderul FSE ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a răspuns că un astfel de document ar trebui încheiat în primul rând de către liderii coaliţiei majoritare, întrucât ”este vorba de un acord politic”.

„Un acord politic pe care şeful statului s-a oferit să îl gireze şi să garanteze punerea lui în aplicare. În acordul respectiv ar trebui prinsă grila de salarizare, grila pe care am negociat-o cu Ministerul Educaţiei, grilă care trebuie să plece de la acel reper foarte important: salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie”, a declarat Marius Nistor.

Important este ceea ce cred profesorii

El a mai precizat că cele mai importante în acest moment sunt prioritațile profesorilor. 

„Premierul îşi doreşte acest lucru, dar mai departe este vorba de ceea ce cred colegii noştri. Ei trebuie să creadă că o hotărâre a oamenilor politici va fi dusă la îndeplinire.

Cred că cea mai importantă victorie pentru colegii noştri este faptul că pentru prima dată partidele politice care se află la putere au înţeles care este nemulţumirea existentă în sistemul educaţional, că oamenii nu mai pot fi ignoraţi, că trebuie să ţii cont de solicitările lor şi în momentul în care şi preşedintele statului se implică în rezolvarea problemelor noastre, poate fi un semnal pozitiv.

Categoric ne vom consulta colegii în cursul acestei seri şi vom da un răspuns clar. (...) Colegii noştri vor considera dacă aceste promisiuni şi angajamentele preşedintelui pot să conducă la detensionarea acestui conflict.

Cred că există această posibilitate în momentul de faţă, dar decizia va fi strict a colegilor noştri. Este un moment important pentru clasa politică de recredibilizare, prin asumarea unor responsabilităţi pe care le au vizavi de resursa umană din sistemul de învăţământ”, a adăugat Marius Nistor, potrivit new.ro. 

Mai multe