2 ani și 5 valuri de COVID care au dezbinat România
În urmă cu doi ani prin timpul acesta auzeam că în China a apărut un virus care se răspândește cu repeziciune, ajungând inclusiv în Europa. Ascultam veștile fără teamă sau panică, doar cu un soi de curiozitate. Câteva zile mai târziu, haosul începea și în România. Nici nu visam atunci ce ne așteaptă, câți vom trece prin boală, câți oameni dragi vom pierde și cum absolut totul se va schimba.
Primul val, cel mai ciudat
Vestea că în România s-a înregistrat primul caz de Covid-19 a fost dată la primele ore ale zilei de 26 februarie chiar de către ministrul de atunci al Sănătății, Victor Costache. Era vorba despre un italian sosit în vizită la familia soției, în Gorj. De atunci au început să apară noi și noi cazuri. Asistam la imagini desprinse parcă din filmele SF: străzi pustii, cozi pe trotuare la supermarketuri și, pe la vreun bloc, medici costumați în „astronauți” ridicau de acasă cu izoleta un bolnav sau un suspect de COVID. Situația stârnea agitație printre vecini, dădea fiori privitorilor și-l făcea pe cel transportat cu atâta „fast” să se simtă paria societății. A fost primul val al pandemiei, nu atât de grav pentru România, cât ciudat. Primele două luni am fost în „stare de urgență”, după care am început să ridicăm gradual din restricții.
Valul 2 aduce primele tragedii
Ne așteptam ca odată cu vara și căldura să scăpăm de virus. Nu s-a întâmplat așa. Din iulie a început să crească numărul de cazuri pentru a ajunge, în noiembrie 2020, la peste 10.000 de îmbolnăviri pe zi. Spitalele devin sufocate de bolnavi, ne confruntăm cu o criză de locuri la terapie intensivă, numărul morților e și el în creștere, iar până la tragedii, precum incendiul de la Spitalul Județean Piatra Neamț, e doar un pas.
În tot acest timp se înmulțesc și protestele stradale împotriva restricțiilor, se striga „Jos botnița!”, „Libertate!”, „Coronavirusul este o înșelătorie mondială”. Din acel moment am început să ne împărțim în două tabere: cei care cred în COVID și le e teamă, versus cei care se consideră păcăliți, controlați.
2021 – anul vaccinării
27 decembrie 2020 a fost zi istorică: s-a dat startul vaccinării în România. Prima doză de Pfizer a fost administrată unei asistente de la Institutul „Matei Balș” din Capitală. În primele luni ale anului 2021 a fost buluceală la vaccinare, după care, încet, încet, numărul doritorilor a scăzut. A fost nevoie de campanii, premii, loterii, maratoane și tot felul de strategii care mai de care mai ingenioase pentru a convinge oamenii să se vaccineze. Până în prezent, s-au imunizat cu Pfizer, Moderna, AstraZeneca sau Johnson&Johnson puțin peste 8 milioane de români. Aproape 2.5 milioane au și doza booster.
Valul 4, cel mai grav
Valul 3, din primăvara lui 2021, a fost mai mic decât precedentul, dar a însemnat restricții, școli închise. Următorul, din toamna lui 2021, a fost cel mai grav val prin care am trecut. Coronavirusul a suferit mutații, a apărut varianta Delta care a umplut până la refuz spitalele. Vedem imagini dramatice cu bolnavi zăcând pe holuri, pe tărgi improvizate, cupluri împărțind o mască de oxigen, ambulanțe așteptând cu orele la UPU să lase pacienții. În valul 5, curba infectărilor se dublează, ajungând chiar și la 40.000 de cazuri pe zi. Avem acum varianta Omicron, mult mai contagioasă, care afectează într-o măsură mai mare copiii și tinerii. Din fericire, nu dă forme atât de grave, iar numărul deceselor e mai mic.
Am pierdut 62.323 de vieți
În decursul celor aproape doi ani de pandemie, România a înregistrat 2.643.614 de cazuri de infectări și 2.249.116 persoane au fost declarate vindecate. Din păcate, 62.323 de români au murit din cauza acestui virus.
Am trăit cele mai dure restricții
Toată viața noastră s-a schimbat în acești doi ani de pandemie. Am văzut pentru prima dată ce înseamnă izolarea, carantina, am început să lucrăm de acasă, copiii au făcut școală online, s-au închis afaceri, am călătorit mai puțin și în condiții stricte, iar masca și certificatul verde sunt accesoriile fără de care nu putem ieși în societate.
Ne-am împărțit în două tabere
Restricțiile, zvonurile legate de obligativitatea vaccinării au împărțit românii în două tabere: una vaccinată, conștientă de pericolul numit COVID-19, resemnată în fața măsurilor impuse de autorități și alta revoltată, nevaccinată, convinsă să totul este „o făcătură”. Fiecare crede că are dreptate, prea puțini sunt „la mijloc”. Pandemia, din păcate, a reușit să ne dezbine. Ne-am întors unii împotriva altora, am stricat prietenii, ne-am blocat reciproc pe rețelele sociale. Sperăm să ne luăm viața înapoi! Doi ani au fost deja prea mult!
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!