A recunoscut că a luat mită! Ce pedeapsă a primit fostul manager al unui spital din București

24 octombrie 2024 11:59   Național

Fostul manager al Spitalului CF nr. 2 din București, Șerban Bucur, a recunoscut că a primit mită în valoare de 764.370 de lei de la parteneri contractuali ai spitalului.

După încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției, el a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, pentru o perioadă de patru ani.

Potrivit Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Bucur a fost acuzat de săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată, prin 146 de acte materiale, toate acestea având legătură cu funcția managerială pe care o deținea la Spitalul CF 2.

Conform rechizitoriului DNA, în perioada decembrie 2019 – iunie 2024, Șerban Bucur a solicitat și primit ilegal sume de bani de la reprezentanți ai unor firme care aveau contracte cu spitalul. Aceștia includeau și doi martori în cadrul anchetei.

Ce sume de bani primea mită fostul manager de la CF2

Sumele de bani primite reprezentau între 5% și 10% din valoarea fără TVA a facturilor achitate de spital în această perioadă.

În total, valoarea mitei s-a ridicat la suma menționată de 764.370 de lei, bani primiți în legătură cu atribuțiile sale de manager, pentru a asigura buna desfășurare a contractelor și efectuarea plăților la timp.

DNA a precizat că Bucur a primit acești bani în numerar, de obicei în plic, în cadrul unor întâlniri desfășurate în biroul său din spital.

Contractele vizate includeau furnizarea hranei zilnice pentru pacienți, lucrări de reparații și întreținere a instalațiilor electrice, sanitare și termice, reabilitarea unor secții ale spitalului, precum și servicii de programare electronică a pacienților și achiziția de echipamente medicale, produse de curățenie și dezinfectanți.

„3 (trei) ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere cu stabilirea unui termen de supraveghere de 4 (patru) ani, precum și cu interzicerea, pe o perioadă de 4 (patru) ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, interzicerea dreptului de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat; interzicerea dreptului de a ocupa funcția de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii, respectiv manager al unei unități sanitare publice și interzicerea dreptului de a deține, purta și folosi orice categorie de armă.

De asemenea, inculpatul a declarat expres că este de acord cu prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității pe o durată de 120 zile și cu confiscarea de către instanța de judecată a sumei 764.370 de lei", au mai transmis procurorii.  

Citește continuarea pe Adevarul.ro

Mai multe