Mită la Spitalul Rădăuți. Trei directori și trei asistenți, reținuți. Ce acuzații li se aduc

Un amplu scandal de corupție a fost dezvăluit la Spitalul Municipal Rădăuți, unde procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au reținut fostul manager interimar și doi directori, împreună cu trei asistenți medicali. Aceștia sunt acuzați de infracțiuni grave, inclusiv trafic de influență și luare de mită.

Mită. Foto: Shutterstock.
Mită. Foto: Shutterstock.

Pentru ce au cerut inculpații mită

Procurorii susțin că inculpații ar fi cerut mită pentru a interveni în internarea pacienților, inclusiv pentru operații chirurgicale, precum și pentru a „aranja” concursuri pentru posturi de brancardier, infirmier sau asistent medical.

Într-un comunicat de presă, DNA a anunțat reținerea următorilor:

Emanuel Flaviu Sima - la data faptelor, manager interimar al Spitalului Rădăuți, acum șef al Secției A.T.I., acuzat de trafic de influență și folosire nelegală de informații.

Liviu Dubei - director medical, medic primar chirurgie generală, acuzat de luare de mită în formă continuată.

Maria-Ecaterina Cîrdei - director de îngrijiri, acum asistent medical principal, acuzată de luare de mită și instigare la dare de mită.

Vlad-Vasile Luța - asistent medical principal în Compartimentul Primiri Urgențe, acuzat de trafic de influență.

Domnica Maxim - asistent medical coordonator, acuzată de luare de mită și dare de mită.

Lenuța-Violeta Puha - asistent medical coordonator în Compartimentul Oncologie, acuzată de luare de mită și folosire nelegală de informații.

Mită pentru angajarea pe postul de brancardier

Un aspect șocant al acuzațiilor este faptul că asistentul medical Vlad-Vasile Luța ar fi cerut și primit sume de câte 6.000 de euro de la două persoane pentru a interveni pe lângă Emanuel Sima, în vederea ocupării unor posturi de brancardier. Sima ar fi primit, prin intermediul lui Luța, un total de 12.000 de euro pentru a sprijini candidatul să promoveze concursul programat între 28 februarie și 2 aprilie 2024.

După ce ambele persoane nu au reușit să obțină posturile, acestea au cerut restituirea banilor, care le-ar fi fost returnați de Sima prin Luța.

Pe lângă acuzațiile legate de angajare, procurorii au descoperit că Sima a primit mită și pentru intervenții chirurgicale. De exemplu, în perioada noiembrie 2023 - februarie 2024, Sima a primit sume și bunuri de la pacienți pentru a interveni în favoarea lor în vederea internării. De asemenea, el a fost acuzat că a furnizat subiectele pentru examenele fiicei sale, în cadrul unui concurs de angajare.

Ce s-a descoperit la perecheziții

La perchezițiile efectuate pe 16 octombrie 2024, procurorii au ridicat sume uriașe de bani: 93.101 lei, 419.320 euro, 3.390 lire sterline și 7.730 dolari. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate, William și copiii lor  foto   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
lacul colibita jpg
Dohovnicul lui IPS Teodosie jpg
image png
familia corvinilor jpg
Kate Middleton Foto Profimedia (1) jpg
Schengen shutterstock 9 jpg
still 21050769 6032 still jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net