Acesta este adevăratul nume al lui ÎPS Teodosie. Când îl aud, mulți încep să râdă

2 mai 2023 7:55   Național

ÎPS Teodosie, Ahriepiscop al Tomisului, este una dintre cele mai cunoscute personalitați bisericești din România, dar puțini știu ce nume a primit acesta la naștere. Click! vă dezvăluie acest „secret” ținut bine ascuns.

Deși informația nu este tocmai „la vedere”, Teodosie Tomitanul s-a născut pe 12 decembrie 1955, la Vatra Dornei. Înaintea lui se mai născuseră încă 16 frați și surori, dintre care doar zece au supraviețuit.

Teodosie Tomitanul s-a născut Macedon Porcu

Chiar dacă pe site-ul Arhiepiscopiei Tomisului, „Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a văzut lumina zilei la 12 decembrie 1955, în Vatra Dornei, județul Suceava, <fiind ultimul din cei 17 copii, dintre care 10 în viață, ai familiei de agricultori harnici și buni creștini Procopie și Elisabeta Petrescu>, la botez dându-i-se numele de Macedon”, adevărul este, de fapt, altul.

Informațiile sunt adevărate, mai puțin una: numele de familie al părinților săi. Potrivit Monitorului Oficial (partea a III-a, numărul 90/2009), acesta nu era Petrescu, ci Porcu.

În martie 2009, când actualul Teodosie Petrescu încă se mai numea Macedon Petrescu, acesta și-a schimbat prenumele în Teodosie. Cu această ocazie, anunțul din Monitorul Oficial a menționat și numele de familie originar.

Arhiepiscopul Teodosie a fost implicat în mai multe scandaluri, fiind urmărit penal pentru luare de mită și fals intelectual începând cu data de 5 mai 2009, dar dosarul a fost clasat de procurori.

În data de 3 februarie 2017 a fost trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție. În data de 5 iunie 2019 a fost achitat în acest dosar de Curtea de Apel Constanța.

În 14 februarie 2020 Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât definitiv achitarea, pe motiv că fapta nu există, se arată pe pagina lui de Wikipedia. 

Teodosie a fost colaborator al Securității

Teodosie Petrescu a fost acuzat că a semnat în anul 1987 un acord de colaborare cu fosta Securitate, având numele de cod „Mache”. CNSAS a emis două decizii de necolaborare cu Securitatea, ambele din 2007.

Este considerat un apropiat al politicianului Adrian Năstase. Tot în anul 2012 CNAS a declarat că că Înaltpreasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, nu a colaborat cu securitatea.

Mai multe