Aici îşi găsesc liniştea minorii abuzaţi

26 octombrie 2022 3:22   Național
Ultima actualizare:

Minori abuzaţi sexual sau victime ale unor fapte repetate de violenţă, în familie sau la şcoală. Pentru dovedirea unor astfel de fapte şi vindecarea rănilor produse, ieri s-a deschis primul centru naţional unde poliţiştii, procurorii, asistenţii sociali, magistraţii şi reprezentanţii medicinei legale pot colabora fără ca minorul să fie plimbat între instituţii.

Undeva pe Splaiul Independenţei, la etajul doi al unei clădiri respectuoase, se află acest centru, care îşi propune să ofere un spaţiu sigur pentru cazurile de abuzuri sexuale, emoţionale sau de orice natură asupra minorilor. Adresa nu o dăm pentru că aici sunt aduşi copii care povestesc lucruri pentru care nu te pregăteşte nimic şi nimeni, care dărâmă chiar şi pe cei mai puternici şi fac să plângă adulţi oţeliţi şi căliţi în lupta cu răul. Centrul funcţionează după metoda islandeză BARNAHAUS (în traducere casă de copii).

Pe acelaşi etaj se află patru încăperi specializate, fiecare cu rolul ei. Prima este o cameră de audiere, unde copilul este intervievat de către un procuror sau poliţist. Este amenajată prietenos, dar simplu, pentru a nu distrage atenţia copilului. Două camere de filmat sunt montate discret, pe peretele din faţă. Alături este camera de observaţie, de unde poliţistul, psihologul, magistraţii, părintele sau tutorele, eventual avocatul familiei urmăresc live interviul.

Centrul mai conţine o a treia cameră, de evaluare şi consiliere unde au loc vindecările psihologice ale minorilor, dar şi şedinţele de consiliere. Tot în acest centru este un cabinet medical, unde personalul de la IML are posibilitatea de a examina şi recolta probe biologice de la copil. Până acum au fost aduse aici, anchetate şi rezolvate 12 cazuri, cele mai grave din Bucureşti.

1.349 de cazuri de abuz sexual la minori anul trecut în România

Potrivit datelor publicate de Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, în anul 2021 au fost înregistrate 1.349 cazuri de abuz sexual asupra copiilor, 173 de băieţi şi 1.176 de fete, dintre care 502 în mediul urban şi 847 în mediul rural. Un studiu la nivel naţional realizat în 2021 de organizaţia ”Salvaţi Copiii” arată că aproximativ 3% dintre părinţi afirmă că, în ultimele 12 luni copilul lor a fost victimă a abuzului sexual. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe