Amenda uriașă pe care o riscă proprietarii de câini și pisici! Puțini români știu acest lucru

6 august 2024 6:38   Național

Undeva în jur de jumătate dintre români au acasă un animal de companie, iar cele mai populare alegeri rămân câinii și pisicile. Din păcate, un detaliu știut de numai foarte puțini dintre noi este faptul că, dacă ne aflăm în mașină alături de animalul nostru de companie, riscăm să luăm o amendă usturătoare dintr-un motiv neașteptat.

Foarte mulți oameni din țara noastră au acasă animale de companie, iar, după cum ne putem imagina, câinii și pisicile sunt cele mai comune alegeri. Însă, există și unele detalii legale pe care trebuie să le știm atunci când avem animale de companie, mai ales dacă suntem șoferi. Altfel, riscăm să luăm o amendă ustorătoare, potrivit prevederilor din Codul Rutier.

Mai precis, este vorba despre faptul că este interzis să transportăm animalele de companie în mașină, pe scaunul șoferului, sau al pasagerului din dreapta. Cei care obișnuiesc să își țină câinele în aceste locuri, sau chiar și pisica, riscă, potrivit Codului Rutier, o amendă între 9 și 20 de puncte.

Ce trebuie să știe șoferii care dețin animale de companie

„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni […] transportul copiilor mai mici de 12 ani sau al animalelor pe locurile din față ale vehiculelor”, este menționat în articolul 102, Alin. 1(27), din Codul Rutier.

Șoferii nu trebuie să fie distrași de la drum de către animalele de companie, motiv pentru care Codul Rutier din țara noastră conține această prevedere pe care nu mulți români o cunosc.

Ce riscă șoferii care încalcă legea

Dacă cumva vă numărați printre cei care călătoresc cu mașina ținând câinele pe scaunul pasagerului din dreapta, trebuie să știți că riscați o amendă usturătoare din partea autorităților. Mai precis, dacă animalul de companie nu se află pe bancheta din spate, se poate ajunge la amenzi de chiar și 3.300 de lei.

Astfel, dacă cumva vă numărați printre românii care au și permis și animale de companie, trebuie să știți ce spune Codul Rutier despre transportul acestora, dacă nu vreți să vă treziți cu o amendă severă.

Mai multe