Animalul din România care începe să fie tot mai rar întâlnit. Gospodăriile și fermele erau pline în trecut
Fermierii sunt tot mai îngrijorați din cauza unui animal care este pe cale de dispariție. Dacă în trecut era prezent în aproape toate gospodăriile din țară, acum nici măcar la ferme nu se mai cresc multe exemplare. Iată despre ce animal este vorba.
Vacile, pe care le dispariție pe piața din România
Pe piața din România există un deficit uriaș de carne de vită. Din nefericire, fermierii nu mai cresc atât de multe vite, iar acest lucru a produs mari pagube inclusiv la abatoarele din țară.
Proprietarul unui abator de lângă Botoșani susține că afectivele scad în fiecare an, asta pentru că fermierii nu se mai înghesuie să crească vite. Dacă până acum, sezonul de toamnă era cel mai bun pentru vânzare de carne în abatoare, anul acesta lucrurile s-au schimbat radical. Criza de carne de vaci a fost confirmată de proprietarii abatoarelor.
În plus, prețul pe kilogram este în continuă creștere, însă fermierii refuză să mai aducă vite, chiar dacă unele abatoare se oferă să ridice animalele direct de la fermă.
”Nu sunt animale, încă avem o mare criză de materie primă. Chiar dacă s-a terminat perioada de retenție de la APIA, nu sunt animale. Noi tăiem 250 de animale pe zi și am avea necesar de 300-400 de capete, dar nu vin, nu avem”, a declarat Ștefan Tipu pentru agrointel.ro.
Abatoarele se oferă să ridice animalele direct de la fermă
În acest moment, abatorul de lângă Botoșani oferă 15 lei în schimbul unui kilogram de carne de vacă. Cu toate acestea, sunt din ce în ce mai puțini fermieri care acceptă oferta. De asemenea, abatorul se oferă să preia animalele direct de la fermă, chiar și din afara județului, pentru a scuti fermierii de o muncă în plus.
”Condiția să ne deplasăm în afara județului este ca fermierul să dea la vânzare un număr de circa 80 de capete, iar noi mergem direct cu camionul și le încărcăm direct din fermă”, a mai spus antreprenorul potrivit sursei citate.
Ștefan Tipu a mai declarat că plata se face pe loc către cei de la ferme, însă nu reprezintă neapărat un avantaj pentru abatoare. Din cauza faptului că fermierii au renunțat la creșterea vitelor, numărul efectivelor a scăzut considerabil. Până acum, conducătorii vârstnici ai fermelor se ocupau de creșterea vacilor, însă tinerii au început să se concentreze pe alte animale și nu mai vor să se ocupe de vite.