Anunț important pentru pensionari! Cât timp rămân pensia şi talonul mov la Poştă, dacă poștașul nu te găsește acasă

22 mai 2023 7:04   Național

Pensionarii care nu sunt găsiți de poștaș acasă, atunci când vine să le aducă pensia, se pot duce să-și ridice banii de la oficiul poștal într-un timp foarte scurt. Click! îți spune ce trebuie să faci!

Concret, pensionarii care nu sunt la domiciliu atunci când le vin banii, pot să-şi primească ulterior drepturile bănești, în două zile lucrătoare, după ultima zi de plată a lunii respective.

Dacă se depășește acest timp, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi ridicate ulterior.

Cât timp rămân taloanele la Poștă

În cazul pensionarilor care încasează pensia într-un cont curent sau pe card, dacă nu sunt acasă pentru a primi taloanele mov, Poșta Română le va „păstra” până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs.

„Pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.

În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată.

Pentru persoanele care încasează pensia în cont curent sau cont de card, în situația în care nu au fost găsite acasă și au fost avizate, documentele de informare cu privire la sumele plătite (taloanele mov), nesolicitate de beneficiari, se păstrează la sediul oficiului poștal până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs.

Începând cu drepturile aferente lunii martie 2021, taloanele mov sunt arhivate la sediul Oficiului Județean de Poștă, respectiv al Oficiilor Poștale de sector pe o perioadă de 24 luni, fără a mai fi restituite caselor teritoriale de pensii.

Aceste documente de informare pot fi transmise, la cerere, la domiciliul persoanelor interesate – beneficiari sau împuterniciții acestora.

După expirarea celor 24 de luni, documentele de informare vor fi transmise către casele teritoriale de pensii”, informează Casa Naţională de Pensii Publice, potrivit antena3.

În funcție de metoda de plată aleasă, pensia se achită prin mandat poştal, la domiciliul beneficiarului drepturilor de pensie sau al mandatarului, ori în cont curent sau cont de card la una din băncile cu care Casa Naţională de Pensii Publice a încheiat convenţii pentru plata pensiei.

La sfârşitul anului 2022, România avea peste 4,7 milioane de pensionari.

Mai multe