Anunț important pentru pensionari. Cu cât va crește punctajul anual, în funcție de vechime în muncă

21 decembrie 2023 11:07   Național

Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii, a anunțat recent că, începând cu anul 2024, pensia minimă va fi majorată, beneficiind de un sistem nou bazat pe puncte de stabilitate.

Acest lucru va duce la creșterea pensiilor pentru peste trei milioane de pensionari români începând de anul viitor.

Conform declarațiilor Ministrului Muncii, pensia minimă va fi ajustată cu 13,8% din 1 ianuarie, conform ratei inflației, similar tuturor celorlalte pensii. Totuși, cele mai semnificative creșteri sunt așteptate să aibă loc de la 1 septembrie 2024, urmare a recalculării pensiilor conform noii legi.

Simona Bucura-Oprescu a explicat că „peste trei milioane de români vor beneficia de pensii majorate, conform simulărilor noastre. Este esențial ca toți cetățenii să știe că în 2024 pensiile lor vor crește datorită acestor două procese. Datorită creșterii de la 1 ianuarie și a valorii punctului de pensie, toți românii vor avea o pensie îmbunătățită în 2024”.

Cum va crește pensia minimă socială

În plus, se va introduce un sistem de punctaj suplimentar pentru cei care au o vechime de peste 25 de ani în muncă. De exemplu, un pensionar cu o vechime de muncă de 35 de ani, și care primește în prezent o pensie minimă socială de 1.125 de lei, va beneficia de o creștere de 87%, ajungând la peste 1900 de lei.

Sistemul de punctaj suplimentar va funcționa astfel: între 25 și 30 de ani de muncă, se acordă 0,5 puncte pe an; între 30 și 35 de ani, 0,75 puncte pe an; și după 35 de ani, se acordă un punct pe an. Simona Bucura-Oprescu a subliniat importanța acestui sistem: „Dacă muncești, primești".

Ministrul Muncii a clarificat, de asemenea, că suma maximă a pensiei va depinde de punctajul acumulat de pensionar.

Acest punctaj include atât punctele de contributivitate, adică acele puncte care stau la baza dreptului de pensie și care au fost calculate pe baza contribuțiilor plătite, cât și alte elemente.

Ce mai inculde calculul 

După noua lege, în calculul punctelor de contributivitate se vor include și sporurile nepermanente, precum al treisprezecelea salariu, premii și alte venituri similare, transformate în puncte de pensie contributive.

Acestea vor influența atât stagiul minim, cât și stagiul complet de cotizare, iar perioadele precum facultatea, șomajul sau serviciul militar vor fi considerate perioade asimilate, oferind un punctaj suplimentar, dar nefiind luate în calcul la stagiul minim de cotizare.

Toate aceste schimbări, notează News.ro, sunt parte dintr-un efort mai amplu al Ministerului Muncii de a îmbunătăți sistemul de pensii din România.

Mai multe