Vești bune pentru pensionari. Pe lângă pensie, seniorii ar putea primi bani în plus în 2024

În anul 2024, pensionarii din România ar putea să primească bani în plus, grație a două propuneri legislative în Parlament care îi vizează direct.

Cupoanele de tren s-ar putea transforma bani / foto: arhiva
Cupoanele de tren s-ar putea transforma bani / foto: arhiva

Primele propuneri legislative vizează transformarea cupoanelor CFR neutilizate de către pensionari în bani sau în tichete pentru alimente.

Aceștia beneficiază conform legii nr. 147/2000 de o reducere de 50% la călătoriile pe calea ferată. Potrivit reprezentanților Caselor de Pensii Județene, cupoanele de transport vor fi distribuite în această lună.

Facilitățile de călătorie pe calea ferată se aplică și soțului/soției, cu condiția ca aceste călătorii să se încadreze în numărul total la care are dreptul titularul.

În situația în care pensionarul călătorește singur, trebuie să prezinte actul său de identitate și talonul special de călătorie la verificarea legitimației.

Procedura de călătorie pe calea ferată implică utilizarea legitimației obținute din cuponul talon detașat din talonul special de călătorie și plata a 50% din tariful de transport pentru trenurile regio sau interregio, clasa a II-a, în funcție de situație. În cazul rezervării unui loc, trebuie achitat integral tichetul de rezervare, conform Newsweek.ro.

Ce presupun, de fapt, cele două propuneri legistaltive

Există două propuneri legislative care sugerează transformarea biletelor nefolosite în bani sau tichete pentru alimente pentru pensionari:

Prima propunere presupune acordarea a 6 călătorii simple cu reducere de 50% din tariful de călătorie la trenul de persoane clasa a II-a pentru pensionarii din sistemul public de pensii și alte sisteme proprii de asigurări sociale, precum și compensarea cu tichete de masă a legitimațiilor de transport neutilizate de aceștia pentru transport intern.

A doua propunere sugerează compensarea biletelor de tren cu preț redus pentru pensionari în cazul în care acestea nu sunt utilizate. Aceasta vine în sprijinul pensionarilor, oferindu-le posibilitatea de a primi o compensație în bani pentru cele 6 călătorii reduse de care beneficiază, conform noii legi a pensiilor care decontează aceste călătorii la 50% din valoarea lor pentru fiecare pensionar.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Soldat rus in Ucraina FOTO Profimedia jpg
image
image
image
image
image
image
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net