Pensionarii vor avea parte de noi beneficii, începând cu 2024. Schimbările pe care trebuie să le cunoască orice senior

Începând cu 1 septembrie 2024, conform noii Legi a Pensiilor 360/2023, vor fi excepții privind acordarea de bilete de tratament balnear și pentru soții/soțiile asiguraților/pensionarilor sistemului public de pensii care nu sunt în sine asigurați sau pensionari ai aceluiași sistem. Condiția este ca aceștia să plătească integral biletul pentru tratamentul respectiv.

Pensionarii vor avea parte de noi beneficii, începând cu 2024 / foto: Pixabay
Pensionarii vor avea parte de noi beneficii, începând cu 2024 / foto: Pixabay

Această modificare permite partenerilor care nu sunt asigurați sau pensionari să însoțească un pensionar la tratamentele balneare, cu plata completă a biletului.

Ce se întâmplă cu pensiile de invaliditate

De asemenea, conform aceleiași legi, beneficiarii de pensie de invaliditate din programul de recuperare stabilit de medicul expert al asigurărilor sociale pot beneficia de tratament balnear gratuit, în timp ce alți asigurați și pensionari din sistemul public pot beneficia de tratament balnear cu plata unei contribuții bănești.

Conform noii reglementări, durata standard a biletului de tratament balnear este de 16 zile, fiind actualizată față de intervalul anterior, care conform Legii 263/2010 era de 12-18 zile, conform informațiilor de pe avocatnet.ro.

Noua Lege a Pensiilor, Legea 360/2023, aduce mai multe modificări și prevederi importante:

  • Introduce o nouă formulă de calcul bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, conform principiului contributivității.
  • Stabilește vârsta standard de pensionare la 65 de ani pentru femei și bărbați.
  • Cerințele minime de stagiul de cotizare sunt de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani.
  • Redefinește vârstele standard de pensionare pentru persoanele cu stagiul de cotizare contributiv în condiții speciale, inclusiv cele cu handicap sau cu stagiul complet de cotizare depășit.
  • Premiază stagiul de cotizare peste 25 de ani cu puncte suplimentare pentru vechime.
  • Normalizează condițiile speciale și deosebite de muncă până în anul 2035.
  • Oferă beneficii pentru mame, permitându-le să se pensioneze mai devreme cu până la șase luni pentru fiecare copil crescut până la vârsta de 16 ani, cu o reducere maximă de trei ani și șase luni.
  • Include sporurile nepermanente plătite cu contribuții în calculul pensiei.

Legea vine cu o nouă formulă de calcul a pensiei: Calculul pensiei = VPR (valoarea punctului de referință) înmulțită cu numărul total de puncte, unde VPR este de 81 de lei. Numărul total de puncte se obține din punctele de contributivitate, punctele stabilite și punctele pentru perioadele asimilate și necontributive.

Românii pot afla data la care se pot pensiona accesând site-ul Casei Naționale de Pensii Publice și completând data nașterii și sexul pentru a obține informații privind pensia anticipată, pensia anticipată parțială sau pensia pentru limita de vârstă, potrivit a3. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net