Anunțul care ar putea pune capăt grevei profesorilor. Ministrul Muncii promite un proiect de ordonanță de urgență cu privire la salarii

24 mai 2023 14:16   Național

Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunţat, astăzi, 24 mai, după discuţiile cu sindicaliştii din Educaţie, aflaţi în grevă generală, că a pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru aducerea salariilor la nivelul din grila aferentă anului 2022. Momentan, rămâne valabilă posibilitatea organizării unui marș de protest joi, 25 mai. 

Ce spune ministrul Muncii Marius Budăi 

,,Ca urmare a discuțiilor purtate cu sindicatele din Educație, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a pregătit un proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului prin care salariile pentru funcțiile comune din administrație, prevăzute în Anexa VIII a Legii Salarizării 153/2017, se aduc la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022.

Așa cum am mai spus, suntem deschiși la dialog, suntem dispuși să luăm măsuri, acolo unde se poate, pe termen scurt, urmând a acorda Educației statut prioritar, atunci când vom întocmi proiectul de modificare a legii salarizării unitare", a anunţat ministrul muncii Marius Budăi.  

Joi, 25 mai, ar putea avea loc un marș de protest 

Marius Ovidiu Nistor, președintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret" a declarat că greva din învățământ continuă deocamdată, singurii în măsură să ia decizia încetării ei fiind „colegii noştri".

,,Poate mâine persoanele invitate, factorii decidenţi, vor veni cu o soluţie care să fie acceptabilă pentru colegii din teritoriu, o soluţie la problemele noastre. Discutăm cu liderii din ţară, care la rândul lor vor trebui să-şi consulte liderii şi membrii de sindicat. Azi a fost doar o discuţie informală şi faptul că vor căuta soluţii", declarase Marius Nistor.

Pe de altă parte, reprezentanţii federaţiilor sindicale din Educaţie anunță că joi ar putea fi posibilă organizarea unui marş de protest.

De ce fac profesorii grevă

Profesorii cer majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;

Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;

Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic

Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;

Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat)

Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;

Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

Mai multe