Are planuri mari și e nerăbdător. Ce vrea să facă Radu Măzăre, acum că a ieșit din închisoare
Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a fost eliberat condiționat luni, 27 mai 2024, după ce a petrecut cinci ani în închisoare dintr-o pedeapsă totală de nouă ani.
Într-o declarație oferită jurnaliștilor, Mazăre a afirmat că nu mai are interes pentru viața publică și că este foarte fericit deoarece soția sa este însărcinată. „Mă bucur pentru soția mea, care a fost lângă mine", a spus el.
Fratele său a dezvăluit pentru Antena 3 CNN că Radu Mazăre va rămâne în București câteva zile pentru a-și reînnoi permisul de conducere, pașaportul și alte documente necesare. După ce soția sa va naște, Mazăre intenționează să plece în Madagascar, precizează aceea sursa.
Radu Mazăre a fost eliberat condiționat
Eliberarea lui Radu Mazăre a fost decisă de magistrații Tribunalului Ilfov, care au anulat hotărârea inițială a Judecătoriei Sectorului 4, ce respinsese cererea de eliberare condiționată. Decizia tribunalului a fost formulată astfel:
„Desființează sentința penală nr. 996/2024 din 17.04.2024, pronunțată de Judecătoria Sectorului 4 București și, rejudecând în fond: În baza art. 587 din codul de procedură penală, raportat la art. 59 Cod Penal din 1969; admite cererea de liberare condiționată formulată de condamnatul Mazăre Radu Ștefan (...), aflat în stare de deţinere în Penitenciarul Jilava Bucureşti. Dispune liberarea condiţionată a contestatorului condamnat Mazăre Radu Ștefan, de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii (...) emis de Tribunalul Ilfov, Secţia Penală; în baza sentinţei penale nr. (...) pronunțată de Tribunalul Ilfov; prin care i s-a aplicat pedeapsa de 9 ani închisoare”.
De ce a fost condamnat Radu Mazăre
În dosarul Polaris, Radu Mazăre a fost trimis în judecată pe 10 decembrie 2015, fiind acuzat de trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, și conflict de interese.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au arătat în rechizitoriu că Mazăre a primit opt milioane de euro și peste opt milioane de lei de la reprezentanții unor firme pentru facilitarea emiterii unor documente și pentru înlesnirea câștigării unei licitații sau încheierea unor contracte. În acest dosar, Radu Mazăre a fost condamnat pe 3 februarie 2022 la cinci ani de detenție.
În dosarul retrocedărilor ilegale, fostul primar al Constanței a fost condamnat definitiv în februarie 2019 la 9 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, în formă continuată, și pentru constituirea unui grup infracțional organizat.
Alături de Mazăre, au mai fost implicați alți 31 de inculpați, printre care funcționari publici, oameni de afaceri, notari și evaluatori. Prin Decizia nr. 32/2019 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, instanța a dispus desființarea totală sau parțială a mai multor dispoziții emise în temeiul Legii nr. 10/2001, precum și a altor înscrisuri, reținând prejudiciul cauzat de subevaluarea terenurilor ce au fost acordate în compensare.