Astăzi se celebrează Ziua Mondială pentru Diversitatea Culturală, pentru Dialog și Dezvoltare. Un omagiu global pentru pace

21 mai 2024 10:58   Național

În fiecare an, pe 21 mai, lumea întreagă celebrează Ziua Mondială a Diversității Culturale pentru Dialog și Dezvoltare, o sărbătoare globală ce recunoaște și onorează bogăția culturilor lumii și subliniază rolul esențial al dialogului intercultural în atingerea păcii și a dezvoltării durabile.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat pentru prima dată această zi în 2002, în urma adoptării de către UNESCO a Declarației Universale privind Diversitatea Culturală din 2001. Această decizie a fost luată pentru a sublinia importanța culturii în obținerea prosperității, dezvoltării durabile și coexistenței pașnice la nivel global. Data de 21 mai a fost aleasă pentru a coincide cu aniversarea adoptării Declarației Universale asupra Diversității Culturale, reafirmând astfel angajamentul comunității internaționale față de protejarea și promovarea diversității culturale.

Diversitatea culturală reprezintă o sursă inestimabilă de inovație, creativitate și dezvoltare durabilă. Aceasta este esențială pentru identitatea și coeziunea socială a comunităților, contribuind la crearea unui mediu favorabil dialogului și cooperării între popoare. Ziua Mondială a Diversității Culturale oferă oportunitatea de a reflecta asupra rolului crucial pe care cultura îl joacă în dezvoltarea societăților și în consolidarea păcii mondiale.

Citește mai multe pe canal33.

Mai multe