Atenție! Au explodat cazurile de gripă. Recomandările medicilor

5 aprilie 2022 10:14   Național
Ultima actualizare:

Renunțarea la portul măștii în spații închise, aglomerate, redeschiderea tuturor activităților, inclusiv cele de divertisment, precum și mobilitatea mai crescută a oamenilor, toate acestea au dus la o creștere substanțială a cazurilor de gripă, în România. Medicii de familie povestesc că au cabinetele pline, iar în spitalele de boli infecțioase se iau măsuri suplimentare.

Institutul Național de Sănătate Publică a transmis că în săptămâna 21-27 martie au fost raportate la nivel național 1.585 de cazuri de gripă clinică, pe când în săptămâna similară a anului trecut se înregistrau oficial 10 astfel de cazuri. Și nu doar gripa pune probleme, ci și alte viroze, pneumonii. Numărul total de infecții respiratorii acute depistate oficial în ultima săptămână din martie a fost, astfel, de 78.272, cu 69,6% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului trecut.

„Da, creșterea e substanțială față de anul trecut, însă 2021 nu e neapărat un termen real de comparație, pentru că masca și restricțiile au făcut diferența. În plus, în 2020-2021 oamenii au cam renunțat la vaccinarea antigripală. Ce s-a schimbat față de anii dinainte de pandemie e perioada sezonului gripal: de obicei, epidemia era prin februarie-martie, acum suntem în aprilie, total atipic. Partea bună e că avem de-a face cu un virus sezonier și că vremea se încălzește”, explică Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală.

Medicii de familie povestesc că se confruntă cu un val de pacienți. Dr. Egri Eduard, un medic de familie din Sibiu, a făcut bilanțul zilei de luni: „50 de consultații în total. Dintre acestea, am avut 10 cazuri de gripă, 24 de infecții ale căilor respiratorii superioare la copii, 4 pneumonii (3 copii și 1 adult), 4 bronșite (la copii), 2 otite, o laringită și o viroză. Restul cazurilor au fost adulți și bolnavi cronic cu alte probleme. Plus multe telefoane, ultimul apel fiind la ora 23.30 noaptea. Vor urma îmbolnăviri în rândul părinților și bunicilor”, avertizează dr. Egri Eduard, supărat pe „marea relaxare” începută la 9 martie. „Trăiască marea eliberare de sub dictatura medicală! Trăiască responsabilii care își trimit copiii bolnavi în colectivitate! Trăiască responsabilul diagnosticat cu gripă care strănută liniștit peste cei din jur!”, mai spune, cu ironie, medicul.

Unii fac gripă și COVID în același timp

Din păcate, unii pacienți se infectează cu gripă și COVID în același timp. „Am avut recent astfel de cazuri care au necesitat internare, dar au evoluat bine. În plus, după ce treci prin COVID, imunitatea e afectată, ceea ce te face mai vulnerabil în fața gripei”, adaugă dr. Beatrice Mahler, recomandând purtarea măștii și vaccinarea.

recomandările medicilor

La Institutul „Marius Nasta”, persoanele care vin pentru internare sunt testate atât pentru COVID, cât și, mai nou, pentru gripă A, B și virus incipial respirator. Vizitatorii nu au voie în spital, pentru a nu împrăștia și mai mult virusul. Aceleași reguli stricte și la alte spitale de boli infecțioase și pneumoftiziologie. Reprezentanții acestor instituții medicale spun că măsurile luate sunt pentru pacienți, nu împotriva lor. Recomandă purtarea măștii în zonele aglomerate, distanțarea, iar în caz de simptome, izolarea în case și tratamentul corect, personalizat, dat de medicul de familie.

Aveți un pont sau mai multe informații pe subiect? Scrieți-ne pe adresa pont@click.ro.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.

Mai multe