Atenție, părinți! Au explodat cazurile de varicelă

21 aprilie 2022 5:00   Național
Ultima actualizare:

Varicela, sau vărsatul de vânt, este una dintre cele mai contagioase boli ale copilăriei, fiind mai frecvent întâlnită primăvara. Medicul pediatru Mihai Craiu povestește că deja primește zeci de mesaje de la părinți îngrijorați, care cer ajutor.

Părinte: „Este groaznică boala asta!”

„Așa cum era de așteptat primăvara, mulți copii se confruntă cu o boală foarte sâcâitoare – varicela. Pe lângă spaima estetică (toți am văzut copii sau adulți cu semne de "vărsat de vânt" pe față), puțini cunosc complicațiile grave ale unei boli extrem de contagioase”, a scris dr. Mihai Craiu pe Spitalul Virtual pentru Copii. Zeci de părinți au comentat la postarea medicului și și-au povestit experiența.

Este groaznică boala asta, nu dorim nimănui așa ceva. La gemenii mei de un an și 8 luni a debutat cu laringită și abia înghit laptele, iar de mâncare nici nu încape vorbă. Febră 40, nu mai ai loc unde să pui degetul și niște buboaie de îți e teamă să tamponezi cu ceva. Medicii chemați acasă ne-au băgat în ceață și ne-au lăsat pe noi să alegem dacă să dăm sau nu unele medicamente”, a povestit Mihaela-Constanța Pătășanu, o mămică din București.

Trei lucruri trebuie să știe părinții despre varicelă

1.     Poate fi prevenită prin vaccinare, după cum precizează atât autoritățile din România, cât și ECDC. Se administrează două doze, începând cu 11 luni, cel mai devreme.

2.     Pacientul cu varicelă, având un risc mare de complicații severe, poate fi tratat cu antivirale sau imunoglobule specifice VZIG. Antiviralele sunt Aciclovir, Valaciclovir, spune dr. Mihai Craiu. Nu se recomandă tratamentul cu antibiotice sau isoprinosine, nici cu aspirină sau cu ibuprofen.

3.     Tulburările stării de conștiență, convulsiile, pierderea echilibrului sau apariția unor tulburări respiratorii severe sunt semnale care trebuie să vă trimită urgent la medic.

Cum se transmite varicela

Calea de transmitere este aeriană, prin picături de salivă eliminate prin vorbire, strănut sau tuse. Pe cale respiratorie, agentul patogen pătrunde în sânge și se localizează la nivelul tegumentelor, unde produce leziunile specifice. Boala are o perioadă de incubație lungă (de 2-3 săptămâni) și un debut lent. În primele două zile se manifestă cu febră moderată, durere de cap, indispoziție.

Copiii sunt contagioși cu două zile înainte de apariția erupției cutanate și până în a cincea zi de boală. Perioada de erupție durează 2-3 săptămâni, când apar pe piele (la nivelul feței, pe scalp și pe întregul corp) pete roșii. Numărul lor variază între 50 și 2.000. Petele trec apoi în stadiul de vezicule, care în final fac crustă. Este nevoie de repaus acasă, de hidratare mai bună, de comprese umede și îmbrăcăminte lejeră, de acoperirea mâinilor copiilor pe timpul nopții pentru a evita scărpinarea. Se estimează că aproximativ 84% dintre copii trec prin boală până la 15 ani.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Mai multe