Atenție, părinți! Copiii voștri sunt hărțuiți sexual, pe internet!

9 februarie 2022 11:18   Național

În ultimii doi ani de pandemie, de când copiii noștri au stat mai mult ca oricând în fața calculatoarelor sau cu tableta și telefoanele în mâini, s-au înmulțit infracțiunile. Aproximativ o treime (29%) dintre copii afirmă ca au primit imagini sau video-uri cu conținut care înfățișează nuditate sau ipostaze sexuale și 20% dintre ei povestesc că li s-au cerut fotografii sau video-uri care să îi înfățișeze nud sau într-o ipostază sexuală.

Cum cad copiii în plasa agresorilor

Zilele trecute a avut loc un incident neplăcut. Mai exact, un tip mi-a scris pe un site de social media, iar apoi a început să îmi pună întrebări intime. Inițial, părea interesant, așa că am zis să îi răspund. Dintr-o dată am văzut că a făcut un screenshot conversației în care eu spuneam lucruri intime despre mine, iar apoi a început cu amenințări,  că va posta acele screenshot-uri pe internet, pentru a vedea părinții, rudele și prietenii mei. Panicându-mă și neștiind cum să reacționez l-am întrebat ce vrea în schimbul acelor screenshot-uri. Acesta mi-a cerut atât poze intime cu mine, cât și o sumă de bani în valoare de 150 €. Eram tot mai panicată și am încercat să apelez la prietenii mei”Astfel de mesaje au ajuns în atenția Salvați Copiii România, în ultimii doi ani. Specialiștii din cadrul organizației au decis să investigheze fenomenul și au realizat un amplu studiu pe tema folosirii internetului de către copii și adolescenți.

Unul din trei minori primește imagini cu conținut indecent

La studiu au participat 2.740 de copii cu vârste cuprinse între 8 și 17 ani. Iată care sunt principalele concluzii. Unele dintre ele ar trebuie să tragă un semnal de alarmă în rândul părinților.

·        78% dintre copii utilizează internetul zilnic timp de cel puțin 3 ore, în afara orelor de școală, procentul celor care petrec între 1 și 2 ore pe zi fiind de 19%, în timp ce copiii care folosesc internetul mai puțin de o ora pe zi este de doar 3%.

·        84% dintre copii și adolescenți utilizează internetul pentru a urmări conținut postat de alți utilizatori, 70% dintre ei îl folosesc pentru a se juca, 67% pentru a folosi rețelele sociale, în timp ce 46% accesează internetul pentru a se informa despre situații și fenomene de actualitate.

·        37% dintre copii afirmă că au fost jigniți sau deranjați pe internet. Persoanele cunoscute online, alături de prieteni, sunt principalii autori indicați de copii când vorbesc de jigniri pe internet.

·        Aproximativ o treime (29%) dintre copii afirmă ca au primit imagini sau video-uri cu conținut care înfățișează nuditate sau ipostaze sexuale pe Internet și 20% dintre copii afirmă că li s-au cerut fotografii sau video-uri care să îi înfățișeze nud sau într-o ipostază sexuală. Predispuse sunt fetele și minorii de 15-17 ani. Aproximativ 10% dintre copii afirmă că au primit astfel de mesaje cel puțin lunar. 73% dintre ei nu au știut cum să reacționeze, nefăcând nimic în acest sens, și doar 11% au discutat cu cineva despre această situație.

Numărul de sesizări primite pe parcursul anului 2021 în cadrul liniei esc_ABUZ, ce vizează conținutul ilegal sau dăunător pentru copii din mediul online, a fost de 7.615, de 5 ori mai mare decât în anul precedent, fiind un record absolut înregistrat pe parcursul unui singur an.

Sub amenințare, copiii trimit materiale cu ei, în ipostaze compromițătoare

În 78% din situații, materialele raportate au arătat abuz sexual asupra minorilor, nuditate infantilă sau copii care pozează în ipostaze indecente. La fel ca în anii precedenți, într-o proporție covârșitoare (peste 90% din cazuri), victimele sunt de gen feminin. În ceea ce privește vârsta victimelor, 5% reprezintă cazuri ce înfățișează copii cu vârste aproximative de până în 5 ani, 33% dintre rapoarte prezintă copii cu vârsta între 6 și 10 ani, iar 62% dintre rapoarte arată minori cu vârste de 11 -18 ani. Specific pentru anul 2021 și pentru grupa de vârstă peste 11 ani este faptul că peste 40% din rapoartele care făceau referire la această categorie de victime minore conțineau materiale autogenerate (realizate chiar de către victimă).

Studiul sociologic privind „Folosirea internetului de copii și adolescenți” a fost prezentat în cadrul dezbaterii intitulate „Cum s-a schimbat comportamentul copiilor și adolescenților pe internet după 2 ani de pandemie?”, organizată în parteneriat cu Senatul României și moderată de Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii, la care au luat parte reprezentanţi ai Senatului și Guvernului României, Inspectoratului General al Poliţiei Române, Secției de combatere a infracțiunilor de terorism și a criminalității informatice din cadrul DIICOT și Centrului de Cooperare Polițienească Internațional. Reprezentanţii autorităţilor au oferit detalii procedurale şi statistici privind modul de lucru şi de intervenţie în cazuri de abuz sexual asupra copiilor, propunând, totodată, soluții pentru îmbunătățirea politicilor publice cu privire la siguranța copiilor în mediul online.

Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!

Mai multe