Atenţie, preţurile o vor lua razna!

13 februarie 2022 21:02   Național
Ultima actualizare:

Veşti proaste pentru români - rate mai mari la credite şi preţuri crescute la alimente! Banca Naţională a României prognozează o inflaţie de 11,2% la finalul trimestrului II. Cei care s-au împrumutat la bănci şi au credite cu dobândă variabilă vor fi nevoiţi să bage adânc mâna în buzunar.

Ne aşteaptă un 2022 complicat! Banca Naţională a României (BNR) prognozează o inflaţie de 11,2% la finalul trimestrului II, de 10,2% la finalul trimestrului III şi de 9,6% la sfârşitul trimestrului IV, conform Raportului trimestrial asupra inflaţiei, publicat la finalul săptămânii trecute.

Alimentele vor fi mai scumpe cu aproximativ 12%

„Traiectoria inflaţiei este influenţată de evoluţia viitoare a preţurilor de la produsele energetice. Prognoza actuală presupune o accelerare a inflaţiei în aprilie 2022, la expirarea perioadei de aplicare a măsurilor de plafonare şi compensare a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale pentru populaţie”, se arată în raport. 

În ceea ce priveşte scumpirea alimentelor, BNR prognozează că aceasta va depăşi 12% încă de la finalul primului trimestru din acest an, dar că se va tempera ulterior. În actuala conjunctură, incertitudinea continuă să provină din partea evoluţiei viitoare a crizei energetice şi a celei sanitare.

Cu cât se măresc ratele la credite

Totodată, 2022 se anunţă un an cu creşteri însemnate ale ratelor pentru românii care au credite. BNR a majorat agresiv dobânda-cheie, de la 2% la 2,5%, peste estimările analiştilor. Robor la 3 luni, indice în funcţie de care sunt calculate majoritatea creditelor luate înainte de 2019, a ajuns astfel la 3,53%, cel mai mare nivel din ultimii 8 ani. Şi este de aşteptat să mai crească, situaţie care va duce la rate mai mari pentru cei care au credite cu dobândă variabilă.

De pildă, pentru un credit de 250.000 de lei (50.000 de euro) pe 30 ani, rata a crescut cu aproape 25% în ultimul an. Dacă anul trecut era 1.348 de lei, acum a ajuns la aproape 1.670 de lei, adică un plus de 320 de lei. Dacă Robor va atinge pragul de 4%, rata va mai creşte cu 80 de lei, arată stirileprotv.ro.

În cazul creditelor luate din 2019 încoace, ratele nu au crescut încă, întrucât sunt calculate în funcţie de Indicele de Referinţă pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), care se actualizează trimestrial. Prin urmare, acesta va ajunge la 1,86% în aprilie. Din acel moment, pentru aceeaşi sumă împrumutată, rata creşte cu peste 100 de lei. Dacă IRCC va ajunge la 2,5%, atunci vom vedea un plus de peste 200 de lei la rată.

Prima casă

Ministerul Finanţelor propune alocarea unui plafon al garanţiilor de 1,5 miliarde lei (faţă de 2 miliarde de lei, cât a fost propus iniţial) care pot fi emise în  2022, privind programul “Prima casă”. Acest program guvernamental e destinat persoanelor fizice şi faciliteazã achiziţia unui imobil cu destinaţia de locuinţã, prin intermediul contractării de credite garantate de stat. “Noua casă” 2022 se acordă în lei, pentru achiziţia unei singure locuinţe. Valoarea maximă a creditului care poate fi accesat e de 66.500 de euro, pentru locuinţe al căror preţ e de maximum 70.000 de euro (avans solicitat de 5%). În cazul locuinţelor al căror preţ maxim e 140.000 de euro, valoarea maximă a creditului e 119.000 de euro (avans solicitat fiind de 15%).

Click! spune

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat că Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) la energie ar putea fi redusă la 5%. Acum o lună, premierul Nicolae Ciucă anunţase că, de la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 kWh vor plăti un TVA redus la 5%, faţă de 19% cum este în prezent.

Mai multe