Atenție, români! Cuvintele-cheie care ajută hackerii să fure date personale și să viruseze computerele
Mare atenție la căutările pe care le faceți pe Google! Potrivit experților în IT, există o serie de cuvinte-cheie care îi ajută pe hackeri să fure datele personale și pot chiar să viruseze computerul sau telefonul. Care sunt acestea?
Experții în IT atrag atenția să avem mare grijă la căutările pe care le facem pe Google. În ultima perioadă, hackerii au aplicat noi metode prin care pot lăsa oamenii fără bani în conturi, să aibă acces la informații personale și pot să viruseze dispozitivele. Dacă înainte aceștia foloseau metode de scam sau phising prin intermediul email-ului sau ale unor aplicații de socializare, acum se folosesc de unele căutări populare pe motorul de căutare Google pentru a intra în computere.
Cuvintele-cheie care sunt folosite de hackeri
De exemplu, cea care va încheia anul 2023 din postura de cea mai ascultată artistă din lume pe Spotify (cea mai importantă platformă de streaming), cântăreața Taylor Swift, este, fără voia ei, o „momeală” pentru internauți. Cum mai exact? Cei care caută numele artistei pe Google pot avea mari probleme, asta pentru că utilizatorii sunt îndemnați să descarce programe cu conținut malware. Totodată, experții recomandă să avem grijă și la instalarea de software pe dispozitivele personale, deoarece hackerii au posibilitatea de a fura bani și informații personale de la victime, fără că acestea să știe.
O altă căutare pe Google care ne poate expune unui pericol major sunt cele mai căutate cuvinte-cheie din această perioadă, cum ar fi de exemplu „cum să faci bani online”, potrivit tabloidului britanic DailyMail, care citează date prezentate de o companie pentru siguranţa cibernetică. De asemenea, hackerii se pot folosi de site-urile pentru filme şi seriale „gratuite”, peste jumătate dintre rezultatele căutărilor „The Boss Baby”, „Transylvania 2” și „Sonic the Hedgehog” pot conține viruşi.
În foarte multe cazuri, în spatele unor oferte care par oneste stau hackeri gata să ne ruineze. Si emisiunile Tv sunt un adevărat risc, 47% din căutările Google sunt legate de seria „Pokémon”, care la rândul ei are conținut malware.
Alte cuvinte-cheie periculoase: Anne Hathaway, Kaley Cuoco, Melissa McCarthy, Chris Hemswort, Chris Pine, Neil Patrick Harris, Ariana Grande, „Young Justice” sau „Monster”, serii anime japoneze.
Ce puteți face
Nu ne putem proteja copiii de tot ce există pe internet, dar putem face multe pentru a ajuta la prevenirea situațiilor periculoase.
· Google: pe dispozitiv, accesați setarea Căutare sigură. Selectați Filtru, Neclaritate sau Dezactivat.
· Bing: Deschideți un browser și accesați Bing.com. Selectați pictograma meniu din partea dreaptă sus a ferestrei. Selectați Setări > Mai multe. Alegeți preferința pentru Căutarea sigură: Strictă, Moderată sau Dezactivată. Selectați Salvare în partea de jos a meniului.
· Yahoo: Accesați pagina Yahoo Search și asigurați-vă că sunteți conectat. Faceți clic pe pictograma aplicației > Setări > Preferințe dintr-o pagină cu rezultatele căutării. Selectați preferința Căutare sigură din meniul drop-down.
Control parental: adăugați-l la smartphone-uri, laptopuri, iPad-uri și dispozitive inteligente pentru copii. De asemenea, nu uitați de protecție. Ar trebui să actualizați software-ul antivirus pe toate dispozitivele pentru a vă proteja împotriva căutărilor rău intenționate care pot duce la programe malware.