Au fost culeşi primii struguri cultivaţi în solar. Cum arată și cât sunt de buni

15 iunie 2023 15:16   Național

Recoltă neobişnuită în România, având în vedere că ne aflăm la jumătatea lunii iunie! Primii struguri din 2023 ajung în aceste zile la consumatori, cu aproape trei luni mai devreme decât în mod normal, arată adevarul.ro. Strugurii sunt cultivaţi în solar şi au început să se coacă la finalul lunii mai.

Asta da performanţă! Ion Păunel, preşedinte la Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt, a anunţat pe Facebook: „În 2021, împreună cu prietenul meu Domnicu Gheorghe, din Scărişoara, judeţul Olt, am luat decizia de a cultiva viţă-de-vie în solar, un proiect ambiţios pentru amândoi. Chiar dacă suntem în faza de pionierat, rezultatele încep să apară. Gheorghiţă a cultivat o parte din aceste delicioase soiuri în solariile cu încălzire, iar acum a început recoltatul strugurilor”.

Primii struguri au fost deja culeşi, ceea ce reprezintă o premieră pentru România, având în vedere data din calendar. „Daaa, ei au început să se coacă de la sfârşitul lunii mai, iar începând cu 5 iunie s-au recoltat primele cantităţi”, a adăugat Păunel. Ciorchinii au fost prezentaţi la evenimentul „Paradisul Cireşelor” din comuna Coşereni (Ialomiţa), la finalul săptămânii trecute.

«Cred că va fi cultura viitorului»

Ideea de a cultiva struguri de masă în solar a fost preluată de la câţiva fermieri din republica Moldova.

“Este o cultură care, dezvoltată în spaţiu protejat, poate aduce venituri frumoase. Am studiat înainte de a mă apuca să cultiv viţă-de-vie. În România nu e cunoscut acest tip de cultură, poate la nivel de hobby. Viţa-de-vie în solar a devenit o obişnuinţă în Republica Moldova ori în Uzbekistan şi cred că va fi cultura viitorului. Ideea mi-a venit pentru că în câmp vedem că se dezvoltă mult mai greu, dar şi pentru a aduce pe piaţă un strugure timpuriu, o trufanda, să-i zicem. Sper să câştig şi un pic mai bine“, dezvăluia, în 2022, fermierul Ion Păunel.

Strugurii produşi la Scărişoara, în ferma legumicultorului recunoscut pentru tomatele timpurii pe care le cultivă, ar putea fi o provocare şi pentru alţi agricultori.

Citiţi mai multe pe adevarul.ro!

Mai multe