BAC 2022: În ce condiţii vor fi eliminați elevii din concurs

20 mai 2022 14:31   Național
Ultima actualizare:

Ministerul Educației a anunțat care sunt regulile pentru participanții la examenul de Bacalaureat de anul acesta. 

Start la înscrieri

Absolvenții de liceu, dar și cei care au fost respinși la examenul de BAC în anii trecuți, se pot înscrie, începând de luni, 23 mai, pentru a susține examenul de Bacalaureat, programat pentru a avea loc pe parcursul lunii iunie. 

Termenul limită pentru înscriere este 27 mai, ziua în care elevii de clasa a XII-a încheie cursurile.

Citește și: Adio meditații! Reguli mai stricte pentru profesori

Prima probă a examenului din cadrul sesiunii BAC 2022 este cea de limba română - oral (6 și 8 iunie). Probele scrise vor avea loc pe 21, 21 și 22 iunie, iar rezultatele finale (după contestații) vor fi afișate pe 1 iulie

Reguli stricte

Absolvenții care intră în sala de examen trebuie să știe că pot fi eliminați în cazul în care încalcă normele prevăzute în regulamentul publicat de Minister. 

Ei nu au voie să intre în sala de examen cu nici un fel de bagaj (ghiozdan, rucsac, geantă etc) toate obiectele de acest gen fiind depozitate într-o sală specială din centrul de examinare, înainte de începerea probei. 

Citește și: Simulare Bac 2022. La prima probă, 8 elevi au fost eliminați pentru fraudă

De asemenea, este interzisă introducerea în sală a manualelor, cărților, culegerilor sau notițelor, a telefoanelor mobile sau oricăror alte dispozitive audio-video (căști, camere etc).

În cazul în care sunt identificate asupra candidatului, acesta va fi eliminat din examen.

Cei surprinși că încearcă să copieze nu vor mai putea participa la următoarele probe ale examenului și nu vor mai avea dreptul nici să susțină Bacalaureatul în următoarele două sesiuni.

Totodată, aceia care vor dori să părăsească sala înainte de încheierea celor 3 ore alocate o pot face, cu mențiunea că nu vor putea să ia cu ei foile cu subiecte. 

Supravegheați Audio-Video

Sălile de examen și cele de multiplicare a subiectelor sunt supravegheate audio-video. Comisiile de bacalaureat din centrele de examen şi comisiile de bacalaureat judeţene/Comisia de bacalaureat a municipiului Bucureşti verifică, prin sondaj, înregistrările audiovideo din sălile de examen, după încheierea probei scrise.

„În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă ori în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen”, conform documentului publicat de minister. 

Dacă, în urma verificărilor, se constată existenţa unor nereguli, fraude sau tentative de fraudă, respectiv nerespectarea reglementărilor privitoare la organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat, comisia de bacalaureat din centrul de examen ia măsurile ce se impun, care pot merge până la eliminarea candidaţilor din examen.

Comisia de bacalaureat din centrul de examen anunţă comisia de bacalaureat judeţeană/Comisia de bacalaureat a municipiului Bucureşti, care propune eventualele măsuri de sancţionare şi informează Comisia Naţională de Bacalaureat.

Citește și: Ministrul Câmpeanu vrea noi teste pentru elevi, până la sfârșitul anului școlar

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Mai multe