Băncile din România, păcălite de o rețea de falsificatori de bani. Câți dolari falși au reușit să schimbe la bancomate

28 noiembrie 2024 9:40   Național

Joi dimineață au avut loc percheziții, în București și Giurgiu, într-o operațiune a DIICOT și a poliției, vizând o grupare de falsificatori de dolari americani. Membrii rețelei au introdus în ATM-urile a trei bănci 4.000 de bancnote false, care, fiind extrem de bine realizate, au reușit să treacă de sistemele de securitate ale bancomatelor. Prejudiciul cauzat se ridică la aproximativ 400.000 de dolari.

Acțiunea a avut loc în cadrul unui dosar în care două persoane sunt suspectate de implicare în această rețea infracțională. Conform anchetatorilor, în perioada octombrie 2021 - februarie 2022, cei implicați au introdus bancnote false de 100 USD în ATM-uri ale unor unități bancare, iar ulterior le-au schimbat în lei și i-au retras folosind acte false. Conform DIICOT, „din probatoriul administrat a reieșit că, în perioada octombrie 2021 - februarie 2022, trei unități bancare au fost prejudiciate cu suma de aproximativ 400.000 USD, prin încărcarea în automatele bancare a aproximativ 4.000 de bancnote falsificate cu valoare individuală de 100 USD”.

Modul de operare al rețelei de falsificatori

Bancnotele contrafăcute care au fost introduse în ATM-uri fac parte dintr-un tip de fals foarte bine realizat, având un grad de calitate ridicat. Acestea au trecut de sistemele de securitate ale bancomatelor, fiind depistate doar în centrele de procesare. În urma retragerii și conversiei acestora în lei, făptuitorii au reușit să eludeze vigilența băncilor și să creeze un prejudiciu semnificativ. În cazul uneia dintre bănci, infractorii au folosit cărți de identitate falsificate pentru a deschide conturi, necesare pentru efectuarea operațiunilor de conversie valutară la automatele bancare.

În prezent, cei doi suspecți sunt audiați la sediul DIICOT – Structura Centrală, iar pentru aceștia au fost emise mandate de aducere. La percheziții au participat și jandarmii din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, iar suportul tehnico-criminalistic a fost asigurat de Institutul Național de Criminalistică.

Falsificarea bancnotelor, o infracțiune greu de depistat

Falsificarea bancnotelor este o infracțiune gravă, iar în acest caz, rețeaua de infractori a demonstrat o abilitate remarcabilă în crearea de bancnote foarte aproape de cele autentice. Acest tip de falsificare este extrem de periculos, deoarece rețelele de criminalitate organizată pot provoca pierderi financiare considerabile, iar metodele lor sofisticate pot face extrem de greu de depistat monedele false până la un stadiu avansat.

Ancheta continuă, iar autoritățile lucrează pentru a identifica și alți membri ai grupului. În acest context, anchetatorii se concentrează pe cercetarea detaliată a tuturor surselor posibile prin care bancnotele falsificate au ajuns în ATM-urile din cele trei bănci afectate.

Mai multe