BNR a majorat dobânda-cheie cu 0,5 puncte. Cum se traduce asta în buzunarul tău

10 februarie 2022 7:32   Național

O bancă ar putea accepta să împrumute bani unei companii la o rată a dobânzii convenită, stabilită la o anumită rată a dobânzii de referință plus 2%, ceea ce înseamnă că respectiva companie ar plăti o dobândă cu 2% superioară ratei de referință actuale.

Așadar, costul împrumutului crește dacă rata dobânzii de referință se majorează și scade dacă rata dobânzii de referință se reduce. În acest caz, rata dobânzii de referință poate constitui o referință fiabilă, independentă și relativ simplă pentru toate părțile implicate, transmite Hotnews.

Cum se traduce această creștere în buzunarul tău?

Companiile pot utiliza ratele dobânzilor de referință pentru a evalua poziții bilanțiere; cu alte cuvinte, aceste rate permit unui contabil să calculeze mai ușor care este, în ultimă instanță, valoarea companiei (mai exact, a activelor financiare pe care aceasta le deține).

Miercuri, BNR a majorat dobânda-cheie cu 0,5 puncte procentuale, reprezentând o mișcare ce are o amplitudine mult mai mare decât în mod normal, această mișcare având în vedere rata ridicată a inflației.

După ce BNR a crescut dobânda-cheie cu 0,5 puncte, mai multe schimbări vor avea loc în buzunarele tale. În primul rând, dacă ai credite în lei cu dobândă variabilă, s-ar putea să existe creșteri în suma de bani pe care trebuie să o achiți lunar. În același timp, dacă ai depozite, vei observa creșteri și în rândul acestuia, dar el se va afla mult sub inflație. 

Acești indici de referință ce sunt bazați pe rata dobânzii reprezintă toate tipurile de contracte financiare, credite ipotecare, tranzacții financiare și descoperiri de cont. Acestea au un rol esențial în sistemul financiar, dar și cel bancar

Așadar, o bancă ar putea accepta să împrumute o sumă de bani unei firmei la o rată convenită, aceasta fiind stabilită la o anumită rată a dobânzii de referință la care se adaugă 2%, ceea ce s-ar putea traduce că respectiva persoana juridică ar putea plăti această dobând cu 2% mai mult față de rata de referință actuală. În același timp, costul împrumutului ar putea crește dacă rata dobânzii de referință crește sau scade în funcție de rata dobânzii de referință se reduce.

O bună parte din creditele realizate în lei ce au o dobândă varială sunt ancorate în indicele ROBOR, care are în vedere dobânda medie cu care băncile tranzacționează. Miercuri, acest indice a crescut la 3,43, ulterior acesta fiind 3,37. De asemenea, indicele ROBOR la trei luni a urcat până la valoarea de 3,29, după ce acesta a fost 3,23. De asemenea, sunt așteptate și alte creșteri a dobânzii de referință a BNR în 2022, nivelul estimativ fiind de 3,5 - 4%.

Puteți urmări știrile Click! și pe Google News

Mai multe