La ce s─â te a╚Ötep╚Ťi c├ónd faci un ├«mprumut la banc─â

25 ianuarie 2022

Creditul a devenit modalitatea la care apeleaz─â din ce ├«n ce mai mul╚Ťi rom├óni, ca modalitate de ├«mprumut a unei sume de bani necesar─â unor anumite planuri de viitor. Acesta se acord─â pe o perioad─â de timp stabilit─â, la care se adaug─â dob├ónda ╚Öi comisionul.

image
foto: unsplash.com

În acest proces sunt implicate anumite proceduri care au rolul de a preveni riscul de credit. Iată un sumar al procesului de creditare.

Ce reprezint─â un credit

Creditul reprezint─â un ├«mprumut de la o institu╚Ťie bancar─â sau nebancar─â pe care ├«l return─âm al─âturi de dob├ónda la care s-a ├«ncheiat contractul. Dob├ónda poate fi variabil─â (depinde de valut─â ╚Öi tipul de credit) sau fix─â (r─âm├óne aceea╚Öi pe toat─â perioada finan╚Ť─ârii).

Exist─â mai multe tipuri de credite pentru locuin╚Ťe, printre care:

 •  credit ipotecar
 • credit imobiliar
 • credit de construc╚Ťie
 • credit de refinan╚Ťare

De asemenea, exist─â credit pe termen scurt, mediu ╚Öi lung. ├Än func╚Ťie de tipul de credit, se poate calcula ├«n avans, printr-un simulator de credite online, rata lunar─â, dob├ónda, pentru a-╚Ťi face o idee clar─â asupra planului t─âu de creditare. De asemenea, c├ónd solicit─âm un ├«mprumut bancar, trebuie s─â ne a╚Ötept─âm la evaluarea istoricului nostru financiar, astfel ├«nc├ót s─â trecem de etapa de verificare cu succes.

Atunci c├ónd facem un ├«mprumutÔÇŽ

...trebuie s─â fim con╚Ötien╚Ťi de faptul c─â exist─â riscuri. De aceea este nevoie s─â avem un suport cu toate informa╚Ťiile necesare, sau chiar de un specialist care s─â ne ajute pe toat─â durata de creditare. Prin urmare, trebuie s─â ╚Ötim c─â exist─â:

 •  riscul de curs de schimb (├«n cazul ├«n care creditul este contractat ├«n alt─â moned─â dec├ót cea ├«n care se realizeaz─â veniturile tale, apare riscul valutar)
 •  riscul ratei de dob├ónd─â (├«n cazul creditului cu dob├ónd─â variabil─â, c├ónd cre╚Öte indicele de dob├ónd─â)
 • riscul diminu─ârii veniturilor proprii (├«n cazul ├«n care, ├«n urma unui eveniment, veniturile sunt diminuate sau anulate)

De aceea, un credit reprezint─â o decizie foarte important─â. Are numeroase avantaje ╚Öi ne aduce mai aproape de visul nostru, ├«ns─â pentru acest pas trebuie s─â fim preg─âti╚Ťi mai ales din punct de vedere financiar. Riscurile de mai sus pot fi evitate cu un plan bine pus la punct sau cu ajutorul unui broker de credite, ├«ns─â exist─â ╚Öi alt tip de riscuri.

Ce este Biroul de Credit

Aceast─â institu╚Ťie ofer─â date reale, actualizate, ├«n leg─âtur─â cu parcursul activit─â╚Ťilor de creditare a institu╚Ťiilor financiare. ├Än func╚Ťie de tipul de credit contractat, fie c─â este unul bancar, ├«n sistem de leasing sau asigur─âri de la o societate de asigur─âri, clientul poate fi ├«ndrumat spre cea mai bun─â solu╚Ťie pentru planul de creditare.

Biroul de credite este responsabil de asigurarea credit─ârii responsabile ╚Öi a unui risc de credit redus. B─âncile interogheaz─â bazele de date pentru configurarea unui profil financiar al solicitan╚Ťilor. Datele prelucrate de c─âtre institu╚Ťie provin de la solicitan╚Ťi de credit, co-debitori sau giran╚Ťi. Aceste date pot fi modificate doar de cei care le-au transmis (clientul), printre care:

 •  datele de identificare
 •  informa╚Ťii legate de angajatorul clientului
 •  tipul de credit solicitat/acordat
 • evenimente de pe perioada de creditare care ar putea afecta veniturile
 • alte conturi de credit

Gradul de risc al unui credit este m─âsurat prin indicatorul FICO (Fair Isaac COrporation) prin care institu╚Ťiile creditoare evalueaz─â probabilitatea clientului de a-╚Öi duce la final ├«mprumutul. Scorul cel mai mic, care poate duce la respingerea cererii este de 300, pe c├ónd maximul este ├«ntre 800-850 de puncte.

Indiferent de scopul pentru care am ales s─â facem un ├«mprumut, este important s─â ╚Ötim c─â ├«l putem duce la bun sf├ór╚Öit. Solu╚Ťia este s─â facem research ├«nainte de a lua o decizie, ╚Öi s─â fim reali╚Öti ├«n leg─âtur─â cu veniturile ╚Öi a╚Ötept─ârile noastre. ╚śi, cel mai important, s─â nu ezit─âm s─â cerem ajutorul speciali╚Ötilor, precum a brokerilor de credite.

irina tanase 13 jpg
andre JPG
anamaria prodan portret 0 jpeg
Pensionari din România jpg
00032 jpg
salariu copy jpeg
1 ducesa kate si regina elisabeta a ii a jpg jpeg
kourtney kardashian si travis
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
pantaloni jpg
Screenshot 2022 05 27 160425 png
Cele 3 pasiuni care se pot transforma cel mai repede din hobby în afacere! jpg
Cum s─â ├«╚Ťi renovezi singur locuin╚Ťa Tips & tricks de la speciali╚Öti ├«n domeniu jpg
horoscop zilnic 27 mai jpg
b─ârbat sup─ârat