BNR, majorare a dobânzii de referință la 4%. Ce alte țări se mai confruntă cu o astfel de creștere

9 mai 2022 10:48   Național

Marţi, 10 mai, Banca Națională a României are o nouă ședință de politică monetară, unde se așteaptă ca rata de creștere a dobânzii de referință să urce la 4%.

Anterior, se preconiza că creșterea dobânzii de referință va fi de 3,5%, având în vedere că pasul de creștere întâlnit până acum la BNR a fost de 0,5%.

BNR a majorat creșterea dobânzii de referință cu 1%

Din cauza problemelor întâlnite la nivel mondial, se pare că această creștere va fi majorată cu încă 0,5%, ajungând de la 3% direct la 4%. 

Citește și Veste bună pentru economiile românilor! Ce bănci au majorat dobânzile pentru depozitele în lei

Majoritatea băncilor de circulație națională au inclus, deja, această creștere a dobânzilor pe piața interbancară, unde indicele ROBOR la trei luni a ajuns, în această vineri, la 5,2%. În luna martie, inflația din România era de 10,15%, iar pentru următoarele luni, se așteaptă ca această creștere să fie de 12-13%.

De asemenea, în funcție de evoluția evenimentelor pe plan extern și de evoluția prețurilor din economie, se poate ca ea să ajungă chiar și la 15%. În acest moment, inflația se află la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 ani.

Probleme economice la nivel european

Acum câteva zile, Banca Naţională a Poloniei a majorat dobânda de referinţă de la 4,5% la 5,25%, o creştere sub aşteptările analiştilor, care prognozau una de până la 5,5%. În Polonia, inflaţia a ajuns în martie la 10,9%, faţă de 8,6%, în februarie.

Vezi și Ministrul Finanțelor anunță măsuri de temperare a inflației: "BNR a făcut o apreciere corectă"

Alături de România, și alte țări din zona Uniunii Europene suferă de aceste creșteri puternice. Banca Națională a Poloniei a raportat o majorare a dobânzii de referință de la 4,5% la 5,25%. Creșterea era prognozată de către specialiștii din Polonia de până la 5,5%. 

Pe lângă România, și Polonia a raportat o inflație cu două cifre, de aproximativ 10,9%. 

De altfel, și Banca Națională a Ungariei și Banca Națională a Cehiei au raportat creșteri impresionante a dobânzii de referință, de la 5,4% de la 4,4%, respectiv 5% la 5,75% în cazul Cehiei.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe