Boala care-i infectează pe copii și îi aduce de la școală, direct la spital: „Nu este ușor de recunoscut”

17 septembrie 2024 15:17   Național

Medicul pediatru Mihai Craiu trage un semnal de alarmă cu privire la o afecțiune tot mai des întâlnită în rândul copiilor, tusea convulsivă, care, în opinia sa, va crea probleme majore odată cu începerea școlilor.

Această boală infecțioasă, cunoscută și sub numele de pertussis, va umple spitalele în următoarea perioadă, din cauza contextului favorabil răspândirii sale. Dr. Craiu avertizează că școlile și grădinițele, unde copiii petrec zilnic ore întregi în spații interioare, de obicei neventilate corespunzător, vor reprezenta locuri ideale pentru transmiterea bolii.

Situația este agravată de o atitudine generală de relaxare în rândul populației, după perioada vacanțelor și epidemia recent încheiată de rujeolă.

Spălatul pe mâini nu mai este acum un automatism

Medicul subliniază faptul că obiceiurile de igienă, cum ar fi spălatul frecvent pe mâini, au devenit din ce în ce mai neglijate, iar purtarea măștilor este aproape inexistentă, în special în rândul tinerilor.

În plus, mulți părinți aleg să-și trimită copiii la școală chiar dacă aceștia prezintă simptome ușoare de răceală, considerând că nu este nimic grav.

Aceste comportamente vor contribui la creșterea numărului de cazuri de tuse convulsivă, spune Craiu, mai ales în condițiile în care, în ultimele șase luni, a consultat mai mulți copii cu această afecțiune decât în toți cei 35 de ani de activitate medicală.

„Pentru că NU mai avem reflexul spălatului pe mâini, pentru că nu mai poartă mască decât rare persoane în vârstă și pentru că trimitem copiii bolnavi la școală dacă sunt "doar puțin răciți".

Transmit acest semnal în contextul în care în ultima jumătate de an am consultat mai mulți copii cu tuse convulsivă decât în toți cei 35 de ani de când sunt medic.

Este o creștere majoră a numărului de cazuri de pertussis (tuse convulsivă sau tuse măgărească, cum e numită popular) în toată Europa. Numai noi suntem relaxați...”, susține medicul pediatru.

Boala este greu de diagnosticare

Boala este adesea dificil de diagnosticat în stadiile incipiente, deoarece simptomele nu sunt foarte evidente. Copiii pot avea accese rare de tuse, fără febră mare, iar în unele cazuri, simptomele severe, cum ar fi dificultatea de a respira sau senzația de sufocare, apar mai târziu.

Uneori, părinții aduc copiii la spital cu suspiciunea că aceștia s-au înecat cu mâncare, fără să realizeze că este vorba despre pertussis. Gravitatea acestei afecțiuni constă nu doar în simptomele sale, ci și în contagiozitatea ridicată. Un singur copil bolnav poate infecta peste 10 copii neprotejați prin vaccinare.

Mai multe