Ca în ţările civilizate! Agricultură cu drone în Bărăganul nordului

6 august 2023 15:12   Național

Ca în ţările civilizate! Tot mai mulţi fermieri din judeţul Botoşani investesc în echipamente de ultimă generaţie pentru culturi performante. Întreprinzătorii beneficiază acum de vehicule agricole care costă milioane de euro, scrie adevarul.ro. Astfel, cultivatorii izbutesc să obţină producţii foarte bune.

Agricultura a fost, mereu, principala ramură economică din judeţul Botoşani. De-a lungul anilor, acestor ţinuturi din nordul Moldovei li s-a dus vestea pentru solurile fertile şi pentru producţiile de cereale. La începutul secolului XX, moşierii din zonă exportau grâu în Anglia şi Germania. În perioada comunistă, Botoşani era cunoscut drept Bărăganul nordului.

Investiţii masive în tehnologie

La începutul anilor ‘90, cu suprafeţele fărâmiţate în urma retrocedărilor, dar şi din cauza sărăciei din mediul rural, agricultura a decăzut. 

Mulţi ţărani au vândut pământul sau l-au dat în arendă străinilor. În ultimii 10 - 15 ani, lucrurile s-au schimbat, iar mulţi fermieri autohtoni au investit masiv în tehnologie de ultimă generaţie.

În judeţ sunt 300.000 de hectare de teren agricol cultivabil. Au fost înfiinţate exploataţii agricole de mari dimensiuni, mai ales în zona de luncă a Prutului, cu suprafeţe de câte 500 - 1.000 de hectare, atât de investitori străini, austrieci sau americani, cât şi de fermieri români. Principala cultură o reprezintă porumbul, cultivat pe 100.000 de hectare. Pe locul doi se află soia, floarea-soarelui şi grâul.

«Se lucrează ca în Vest»

Pentru a performa, mulţi fermieri au achiziţionat utilaje moderne şi soiuri rezistente. În judeţ există deja parcuri cu vehicule agricole care depăşesc câteva milioane de euro. Fermierii au făcut credite, s-au bazat pe fonduri europene ori pe bani reinvestiţi din câştigurile anterioare. 

Tiberiu Nichiteanu, un avocat care a decis să continue tradiţia agricolă a familiei în zona Rădăuţi Prut - Miorcani, a investit trei milioane de euro în utilaje, pentru a exploata 1.300 de hectare. Numai un singur tractor a costat peste 150.000 de euro. Cu o combină agricolă John Deere, care costă 180.000 de euro, Nichiteanu poate lucra pe 30 de hectare la zi. Marinel Stredie, din comuna Cristineşti, e mândru: „Se face agricultură ca în Vest. Fermierii au investit masiv”.

Sunt înregistraţi la Autoritatea Aeronautică

Investițiile în tehnologie iau avânt, astfel că unii fermieri au achiziționat drone speciale pentru diferite lucrări agricole. „Sunt drone pentru administrat insecticide, fungicide, erbicide și îngrășăminte. Toți utilizatorii cu asemenea echipamente sunt înregistrați la Autoritatea Aeronautică și dețin licență de utilizare. Ei sunt înregistrați și la Unitatea Fitosanitară, care autorizează folosirea echipamentelor”, spune Cristian Delibaș, director al Direcției Agricole Județene (DAJ) Botoșani. 

Mai multe