Agricultura în derivă! Varza românească nu se vinde, chiar dacă este 50 bani/kg

A fost un an bun pentru producţia de varză. Legumicultorii din Lunguleţu, Dâmboviţa, comună recunoscută pentru producţia de legume, spun că este varză din belşug atât pe câmpuri, cât şi în depozite, conform adevarul.ro.

Varza de Lunguleţu stă în depozite, chiar dacă este 50 bani/kg
Varza de Lunguleţu stă în depozite, chiar dacă este 50 bani/kg

Preţul pentru un kilogram de varză, direct de la producător, se dădea în vară cu 1,5 lei, un preţ bun, chiar dacă ne gândim că ploile au lipsit cu desăvârşire, iar oamenii au fost nevoiţi să irige din abundenţă.

Acum, cererea a stagnat, semn că gospodinele şi-au umplut cămările cu murături. Varza de Lunguleţu, celebră în toată ţara, se vinde acum cu 50 de bani pe kilogram.

Varza românească s-a vândut întotdeauna foarte bine, e produsă de noi, cu sămânţă de Lunguleţu. E cea mai căutată în toată ţara. Celelate soiuri au nervuri foarte groase şi lumea se fereşte de ele. Merge la mâncat mai mult, nu acum când se bagă la murat. A fost bine, la preţul de 1,5 lei mai supravieţuim, şi putem spune că suntem şi pe profit, dar la 50 de bani nu avem ce să facem. Oamenii şi-au băgat la murat şi acum nu mai este cerere. D-asta a şi scăzut preţul”, spune Ştefania Rădoi, producătoare din Lunguleţu.

Ștefania Rădoi, producătoare din Lungulețu, spune că are 25 de tone de varză
Ștefania Rădoi, producătoare din Lungulețu, spune că are 25 de tone de varză

Femeia adaugă că dispune, în acest moment, de 5 tone de varză românească şi 20 de tone de varză din soiuri hibrid. Au fost ani când, din cauza preţului extrem de scăzut, de 10 bani/kg, agricultorii au preferat să bage frezele pe câmp şi să distrugă varza.

Agricultorii se bazează pe gogoșari și vinete

Agricultorii care şi-au diversificat culturile şi nu s-au bazat doar pe varză sau doar pe cartofi au avut câştig de cauză. Gogoşarii şi vinetele i-au scos din necaz.

Eu am plantat varză pe o suprafaţă de 5 hectare, dar nu avem numai varză. Am diversificat cultura şi am pus 1,5 hectare cu gogoşari şi 2.500 de metri pătraţi cu vinete. Vindem atât la angro, cât şi la consătenii care nu au teren. Varza s-a făcut anul acesta, însă numai cu irigat. Suntem într-o zonă în care avem puţuri forate şi am putut să irigăm, ­ne-am descurcat. Nu a venit absolut deloc ploaia vara trecută. Toată recolta s-a făcut numai prin irigare. În condiţiile astea a ieşit bine”, a mai spus Ştefania Rădoi pentru adevarul.ro.

Norocul producătorilor este că au plantat și alte legume
Norocul producătorilor este că au plantat și alte legume

Sunt cam singurul producător din zonă care a pus gogoşari, pe care i-am dat cu 6 lei. La vânătă a fost şi acolo bine, pentru că ­le-am dat cu 4 lei. Varza roşie a fost peste 1 leu tot timpul. Conopida s-a ­vândut bine şi ea, s-a dat cu 4 lei la angro”, spune Ştefania, producătoarea din Lunguleţu.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

cub horoscop 1 gif
foto 1   Marian Olteanu si Denis Hanganu bataieB jpg
Dana Savuica si sora Gabriela, foto OK jpg
shutterstock 2211785457 jpg
dorobantu mana jpg
shutterstock 450568075 jpg
sharoma tzanca uraganu jpg
cornel ciupercescu captura youtube jpg
Submarinul Cetus  FOTO Guvernul Britanic png
GYORPLUSZ jpg
image
image
image
image
Culoarea anului 2023 - Viva Magenta, sursă foto: Captură Instagram Pantone
calendar ortodox 2021 5 decembrie sfantul cuvios sava cel sfintit jpeg
shutterstock 2211785457 jpg
foto3 timisoara INQUAM Photos Virgil Simonescu jpg
shutterstock 450568075 jpg
sharoma tzanca uraganu jpg