Agricultură modernă! Cultivă pământul cu ajutorul internetului și al sateliților
Au trecut vremurile în care pământul se cultiva cu sapa și cu plugul tras de cai. În 2022, fermierii români fac agricultură modernă, folosind aparatură inteligentă, conectată la satelit. Avem tehnologie, avem una dintre cele mai mari suprafețe agricole din țările UE, doar vremea să țină cu noi! Pentru că sistemul de irigații este o ruină.
„Poftiți în biroul meu!”
Adrian Duță deține una dintre puținele ferme de familie din Dolj. A preluat-o de la tatăl său și a dezvoltat-o, de la an la an, cu fonduri europene. „Am terminat Facultatea de Administrarea Afacerilor, aș fi putut rămâne la oraș, dar nu mi-a plăcut. Se pot face afaceri și în mediul rural”, spune el. Administrează în prezent 250 de hectare, însă nu are angajați. Reușește să cultive, să îngrijească terenul, să recolteze doar împreună cu tatăl și cu fratele lui, folosind utilaje moderne. Bordul tractorului pe care îl folosește zilele acestea la stropitul rapiței arată aproape ca al unui avion de mici dimensiuni: butoane, manete, cadrane menite să îi ușureze munca. „Poftiți în biroul meu!”, glumește Adrian. „Are aer condiționat, muzică, scaun comod... Nici nu trebuie să țin mâinile pe volan, decât la capăt de rând, când întorc. În rest, tractorul merge sigur, pe un traseu prestabilit”. Cum e posibil?
Ne explică faptul că utilajul are GPS legat la 12-15 sateliți simultan. La începutul lucrării, odată cu semănatul, se face o hartă a locului, pe care computerul o salvează, o memorează, i se dă un nume, apoi, de fiecare dată când se intervine cu lucrări de erbicidare, recoltare, utilajul este lăsat să-și facă singur treaba. „Trece de fiecare dată cu roțile exact prin același loc, la precizie milimetrică. Fiind conectat la mai mulți sateliți, își ia semnalul din mai multe surse. Plătim 800 de euro pe an abonamentul la satelit. Tractorul are 100 de cai, iar prețul lui poate ajunge până la 100.000 de euro. Se închide ermetic, nu se aude zgomot din exterior, nici nu trebuie să pun mâna pe volan, astfel încât mă concentrez mai mult pe ce se întâmplă în spate”, ne explică Adrian Duță.
Recolta de grâu și de rapiță va fi cu 20% mai mică decât anul trecut
Avem aparatură modernă, avem pregătire, dar ne lipsește sistemul de irigații. Prin urmare, suntem la mila vremii. Iar anul acesta, vremea nu prea a ținut cu noi. „În Oltenia a plouat foarte puțin și târziu, nu am avut zăpadă, ceea ce a afectat culturile de toamnă: grâul, orzul, rapița, mazărea... Recolta va fi cu cel puțin 20% mai mică decât anul trecut”, ne spune fermierul. Prețurile vor fi pe măsură, după ce s-au scumpit benzina și motorina. „Costurile de producție s-au dublat. Dacă noi producem scump, costurile se vor răsfrânge asupra populației, totul pleacă de la noi. Păcat că nu avem sistem de irigații. S-a distrus tot, țevile sunt ruginite sau furate. Și niciun fermier nu își permite să investească pe banii lui în astfel de sisteme, costurile sunt cu multe zerouri”, mai spune tânărul.
Se testează avioanele care aduc ploaia
Oltenia nu este singura regiune afectată de secetă. Fermierii din Bărăgan privesc și ei neputincioși câmpurile uscate. De la an la an se acumulează un deficit de apă în sol, iar recoltele se împuținează. Anul acesta, cultura de rapiță a răsărit doar în proporție de 75%. Ca o soluție, autoritățile testează zilele acestea, în mai multe județe din Moldova, avioane care aduc ploaia, închiriate de la bulgari. Este un proiect pilot care, dacă dă rezultate, vor fi cumpărate 8 astfel de aparate.
Aveți un pont sau mai multe informații pe subiect? Scrieți-ne pe adresa pont@click.ro.