Ieri cu mapele, azi cu caprele! Povestea de succes a olteanului care și-a schimbat viața la fermă

Emil Dobre are 42 ani şi, în urmă cu peste un deceniu, a decis să facă o schimbare majoră. Curajos şi ambiţios, el a renunţat să mai ofere consultanţă financiară şi a înfiinţat o fermă în comuna sa natală, Icoana, din judeţul Olt. “La început a fost foarte greu”, îşi aminteşte fostul corporatist.

image
Emil Dobre n-a ezitat să-şi vândă marfa şi în târguri. Foto: Arhivă personală

A făcut trecerea de la munca în domeniul financiar la agricultură! Criza din 2008 l-a făcut pe Emil Dobre să renunţe la costumul elegant şi la cravată, alegând o activitate dificilă, care implică efort de dimineaţa până seara.

Tânărul a hotărât să pună pe picioare o fermă de capre. Astăzi are o reţea de clienţi şi face livrări la domiciliu în Slatina şi Bucureşti. Pe producătorul din comuna Icoana (Olt), relaţia directă îl scuteşte de zilele de stat prin pieţe, fără siguranţa că-şi vinde marfa sau că va obţine un preţ bun.

Greu a fost, dar greu până la primii clienţi. Acum eu fac livrări direct la consumatori. Cu aceste produse sunt de câţiva ani pe piaţă, iar reţetele sunt tradiţionale, de la noi din zonă. La început mergeam prin pieţe şi prin târguri: mulţi se uitau, întrebau şi cereau produse de oaie. Acum au început să simtă gustul brânzeturilor de capră şi merge vânzarea mult mai bine“, spune Emil Dobre pentru Adevarul.ro.

image
Ferma de capre, o idee de succes

Preţurile variază puţin. La Bucureşti, unde şi puterea de cumpărare este mai mare, dar se adaugă şi costuri suplimentare de transport, fermierul vinde ceva mai scump. Chiar şi aşa, preţurile produselor le convin de minune consumatorilor.

Cât costă produsele de succes

Chefirul, obţinut cu ajutorul unei ciuperci tibetane, costă 8 lei litrul. Telemeaua simplă e 30 de lei kilogramul la Bucureşti şi 25 de lei kilogramul la Slatina.

Brânza cu mărar şi cea cu chimen e vândută cu 30-35 de lei kilogramul, cârnaţii – cu 50 de lei kilogramul, iar urda cu chimen – 15 lei kilogramul.

Pentru a obţine un kilogram de brânză, Emil Dobre foloseşte 5-6 litri de lapte. Potrivit crescătorului din Icoana, ar fi mai profitabil să vândă laptele proaspăt, preţul fiind la îndemâna clienţilor – 7 lei litrul.

Cele peste 400 capre dau însă o producţie considerabilă, iar fermierul nu are o asemenea capacitate de desfacere.

image
Produsele sale sunt realizate pe baza unor reţete tradiţionale

Sunt crescător de peste 12 ani, iar să ajung la performanţa să pot vinde fără a arunca n-a fost deloc simplu. Trebuie să îmbunătăţeşti mereu oferta“, explică Emil Dobre.

El are în plan ca în acest an să deschidă la fermă un punct gastronomic şi să-şi diversifice gama de produse din carne de capră. Pentru a-şi dezvolta afacerea, agricultorul speră să acceseze şi fonduri europene destinate fermierilor.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

andreea mantea 2 JPG
horoscop ( FOTO pixabay )
cub larisa iordache png
cub andreea berecleanu eva zaharescu png
7 front elvetianca pensiune jpg
FotoJet (1) jpg
andreea esca si alexia eram
proteste   profimedia 0727331327 jpg
Soldații ucraineni au recucerit Lîman FOTO Twitter / Defense of Ukraine
Mangia jpg
image
image
image
image
1 cum sa te pregatesti de toamna jpg jpeg
FotoJet (1) jpg
Camilla Parker si Regele Charles jpeg
Sistem HIMARS FOTO Profimedia
foto 1   privire oras shutterstock 674347609 jpg
proteste   profimedia 0727331327 jpg